Több ezer évig tartott, amíg elterjedt Amerikában. Mikor Európába került, némi idegenkedés fogadta, de alig 150 év elegendőnek bizonyult a félelmek eloszlatásához.

A burgonya keményítőtartalma magas, de a főtt burgonya keményítőt a szervezetünk csak meglehetősen lassan képes lebontani. Ennek az a következménye, hogy a burgonya fogyasztása nem jár kiugróan magas vércukorszint emelkedéssel, következésképpen az inzulin elválasztást sem stimulálja annyira.

A burgonya sokkal egészségesebb, mint a különböző gabonák.

Ez pedig nagyon jó, mert az elhízás egyik legfőbb oka a magas inzulin szintekben jelölhető meg.

Valóban ma is megfigyelhető, hogy az egyébként nagyon sok burgonyát fogyasztó kecsua és aymara indiánok között a cukorbetegség előfordulása meglehetősen ritka (a lakosság alig 5%-át érinti, míg az USA-ban pl. ez a szám eléri a 26%-ot!).
 
Európában a krumplit először Írországban fogyasztották nagy mennyiségben az emberek. Szegény írekre az angolok akkoriban ragasztották rá a nem túl hízelgő „krumpli zabáló” kifejezést. Az ottani hűvös és csapadékos klíma valóban kedvez a burgonyatermesztésnek, és az 1900-as években  egy átlagos ír ember az elfogyasztott napi kalória mennyiség 90%-át a burgonyából nyerte.
 
Az írek egyáltalán nem voltak betegesek, a termékenységi ráta sokkal magasabb volt, mint Angliában. 

A nagy burgonyavész idején (mikor a Phytophthora infestans szinte kipusztította a termést) valóban sok ír kényszerült elhagyni a hazáját és az USA-ba emigrált.

Az első világháború után a Dán Dr. Hindhede az egész országot megmentette az akkor Európa szerte pusztító éhínségtől, miután adminisztratív intézkedései révén a lakosságot rábírta a burgonyafogyasztásra, míg a sok felesleges húst exportálta a környező országokba. 

Érdekes módon a pusztító spanyolnátha (H1N1 influenza) Dániában nem is szedett lakosság arányosan közel sem olyan sok áldozatot, mint Európa többi országában.

A burgonya fehérjében nem gazdag, de aminosav összetétele révén elmondhatjuk, a burgonyából nyert fehérje kiváló minőségű (minden esszenciális aminosav fellelhető benne). Dr. Hindhede ezt megelőzően három emberen 309 napig megfigyelést végzett, hogy a kizárólag burgonyán és növényi olajon élő ember ezt az étrendet hogyan tolerálja. Valamennyien fizikai munkát végeztek és végig jó erőben voltak.

2010-ben az amerikai krumpli termesztők elnöke (Chris Voigt) tartott egy hónapos, kizárólag burgonyából álló diétát, de közben folyamatosan dolgozott és kiváló egészségi állapotban volt mindvégig.

A burgonya sokkal egészségesebb, mint a gabonaféleségek beleértve a teljes kiőrlésűeket is! De figyelni kell arra, hogy a burgonya csíra az mérgező, a zöld, éretlen krumpli szintén az, nyersen sem fogyasztható, csak maximum egy mokkáskanálnyi, viszont főve, sütve már semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Kiváló étel, fogyasszuk bátran minden nap.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!