A camembert sajt névadója személyesen Bonaparte Napóleon volt. A francia forradalom idejében történt, hogy egy szerzetest egy Camembert helységből származó pásztorleány, Marie Harel elbújtatott üldözői elől és a pap hálából megismertette vele a camembert sajt receptjét.

A sajt története azonban még régebbi időkre nyúlik vissza. Már 1200-ban is ismerték a nemes penésszel borított sajtot, amit akkor Angelot-nak neveztek. Olyan értékes volt, hogy adót lehetett fizetni vele.

Az igazi Camembert az kecsketejből készül, mivel az 1800-as évek végén a filoxéra elpusztította a helyi szőlőket, így a gazdák a kecske tenyésztésre tértek át. A kecskék tejéből készül az igazi Camembert.

1880-ban Ridel mérnök találmánya volt, hogy a sajtokat vékony fadobozokba csomagolták, és így már távoli vidékekre is zavartalanul szállíthatták. 

Ez a világon a leggyakrabban utánzott sajt és ma már tehéntejből sokkal több camembert készül, mint kecsketejből.

A sajtot borító fehérpenész két hét érlelés után jelenik meg a sajt felszínén. Természetesen ezt nem szabad eltávolítani róla a fogyasztás előtt, hanem úgy kell fogyasztani, ahogy van.

Ezek a penészgombák rendkívül jó hatással vannak bélflóránkra és egészségünkre.

Cseresznyével, szőlővel kombinálva is kiváló  egy korty almaborral vagy fehér borral még kiválóbb. Szilvával és kevés mézzel is tökéletes. Felolvasztani, tésztára tenni merénylet. Kérem, ne tegyék!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!