A chili olaj egészségre gyakorolt kedvező tulajdonságai

1. Gazdag proteinben:

Minden 100 gramm chili egy gramm proteint tartalmaz. Minél több proteint fogyaszt, annál jobban védi a szervezetét attól, hogy az izomtömeget veszítsen, gyengüljön az immunrendszere, valamint rosszabb állapotba kerüljenek a légzőszervei. A protein ezen kívül segít az oxigén szállításában is, valamint hozzájárul az izmok és porcok építéséhez, valamint jó hatással van az idegrendszerre.

2. D-vitamin:

A chili olaj tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi olajokkal. D-vitamin tartalma miatt meggátolja az Alzheimer-kór, a csontok gyengülése és a rák kialakulását. Ezen kívül még a tej, szója, hal, tojásfehérje, stb. tartalmaz sok D-vitamint.

3. A-, E-, és K-vitamin:

A chili olaj A-, E- és K-vitamint tartalmaz, amely számos jótékony hatással vannak a szervezetre. Egyrészről segítenek abban, hogy a csontok egészségesek maradjanak, másrészről olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a fogak fejlődésében, az immunrendszer erősítésében, a sejtek osztódásában, valamint a szaporodásban. A K-vitamin ezen kívül csökkenti a vérrögképződést is.

4. Vas:

A chili olaj vasat is tartalmaz. A vas tartalmú ételek fogyasztásával olyan súlyos betegségek tarthatóak távol, mint a nyelvgyulladás. Ezen kívül nyugtató hatásokkal is rendelkezik. A vas az egyik legfőbb tápanyag, mellyel meggátolható a fáradtság és a kimerültség. A vashiány pedig vérszegénység és köhögés kialakulásához vezet.

5. Egészséges szív:

A chili olaj ezen kívül nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. Mivel kis mennyiségben olyan jótékony vegyületeket tartalmaz, mint a kapszantin, növeli a „jó” koleszterin szintjét, így hozzájárul ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon.

6. C-vitamin:

A chili olaj C-vitamint tartalmaz, amely megvéd az agyvérzés, szívkoszorúér problémák és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatától. A C-vitaminnal gyorsabban gyógyítható a megfázás is. C-vitaminban gazdag az olajon kívül még a narancs, a citrom és a grapefruit.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!