Ha szereti a citromot, mint főzési alapanyagot, akkor a citromborsot különösen szeretni fogja. Ezzel a fűszerrel ugyanis kiválóan ízesíthetőek az ételek.

A citrombors elkészítése házilag:

A citromborsot nagyon könnyű házilag elkészíteni, csak kövesse az alábbi lépéseket:

Hozzávalók:

•    2 evőkanál citromhéj
•    2 evőkanál tengeri só
•    2 evőkanál fekete bors

Elkészítése:

1.    Melegítse elő a sütőt és pirítsa meg a citromhéjat és a borsot egy nagy sütőedényben.
2.    Takarja le egy fóliával és süsse alacsony hőmérsékleten körülbelül 30 percig, amíg a citromhéj teljesen ki nem szárad.
3.    Ezután törje össze a keveréket egy fűszerőrlővel, és keverje hozzá a sót.
4.    Előre is elkészítheti a fűszert, így egy légmentesen zárható tartóban a citrombors friss marad.

Tápanyagtartalma:

Minden adag citrombors 0,8 kalóriát tartalmaz, valamint nem található benne zsír. 689 mg nátrium és 0,4 gramm rost található benne, ezen kívül pedig 1 gramm szénhidrát és 0,2 gramm protein.

A citrombors egészségre gyakorolt jótékony hatása:

1. Fogyás:

Sokan azt hiszik, hogy a citromborsos ital fogyasztásával már egy hét alatt is fogyni lehet. Azonban a drasztikus fogyás nem jó ötlet, mivel ez rossz hatással van mind a fizikai, mint a mentális egészségre.

2. Méregtelenít:

A fogyáson kívül a citromborsos ital fogyasztásával megtisztítható és méregteleníthető a szervezet. Ehhez csak citromborsos meleg vizet kell fogyasztani a kora reggeli órákban. Ezáltal a máj egészséges marad, mivel a citrombors nem csak eltávolítja a méreganyagokat, hanem segíti a húgysav termelését is.

3. Stimulálja a májat és az emésztést:

A citrombors stimulálja a májat, valamint serkenti az emésztést és az anyacsere funkciókat a szervezetben.

4. Erősíti az immunrendszert:

Sokan azt mondják, hogy a citrombors távol tartja a szervezettől a krónikus betegségeket, mivel mind a citromlé, mind pedig a bors köztudottan erősíti az immunrendszert, valamint méregteleníti a szervezetet. Ezen kívül mindkét tápanyag gombaölő hatásokkal is rendelkezik, amely úgyszintén közös tulajdonságuk.

5. C-vitamint tartalmaz:

A citrom kiváló C-vitamin forrás. Ez a vitamin nem csak segít az immunrendszer felépítésében, így tartva távol a problémákat és betegségeket, de segíti a megfelelő emésztést is, valamint eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből.

6. Elpusztítja a szabadgyököket:

A citrom gazdag antioxidánsokban is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőr egészséges maradjon, valamint csökkentik a szabadgyökök által okozott oxidatív stressz mértékét. A szabadgyökök általában a fő felelősek a korai öregedésért, és bizonyos betegségek (például a rák) kialakulásáért.

7. Serkenti a máj működését:

A citrom olyan elektrolitokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium és kálium, valamint olyan természetes enzimeket, amelyek serkentik a májat, így az optimálisan működhet. Ha a máj megfelelően funkcionál, a szervezet könnyebben képes megszabadulni a méreganyagoktól.

8. Serkenti a vérkeringést:

A bors kitágítja a hajszálereket, ezáltal serkenti a vérkeringést. Ez biztosítja, hogy több oxigén és tápanyag jusson a szervezet különböző részeibe. A jobb vérkeringés következménye pedig a gyorsabb gyógyulás.

9. Vércukor szint:

A bors szabályozza a szervezetben a vércukor szintet. Ha az étrendjébe beépíti a citrombors fogyasztását, akkor megakadályozhatja a vércukor szint hirtelen megugrását is. Ennek eredményeképpen pedig a szervezete megfelelően fogja a cukrot lebontani és megemészteni.

10. Serkenti az anyagcserét:

A bors serkenti az anyagcserét, ezért hatékonyan használható a fogyáshoz. Ha javul az anyagcsere, akkor a kalóriákat jobban képes a szervezet elégetni. Ezáltal a kalóriák nem alakulnak át zsírrá.

Ezen kívül a már felgyűlt zsírt a szervezet arra fogja felhasználni, hogy energiát termeljen, ami úgyszintén rendkívüli módon hozzájárul a fogyás sikerességéhez.

Együtt a citrom és a bors segít semlegesíteni a szervezet pH szintjét, így megakadályozható a krónikus betegségek kialakulása. Manapság a citrom és bors ízesítésű itallal megfelelően helyettesíthető számtalan energiaital, többek között pedig a zöld tea is. Az ital hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet hidratált maradjon, valamint szuper-stimuláló szerként hat.

Ez a fűszer tehát, ami citromból és borsból készül, nem csak finom, hanem egészséges is. Kitűnően ízesíthetőek vele az ételek, mivel fogyasztható a vegetáriánusok és nem-vegetáriánusok számára is. Fűszer mivoltán kívül azonban olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek miatt csupán egészségügyi okokból is fogyasztható.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!