A citromhéj jótékony hatása

1. Egészséges csontok:

A citromhéj egészségesebbé teszi a csontokat. Mivel magas a kalcium és C-vitamin tartalma, erősíti a csontokat. Ezenkívül megakadályozza az olyan csontokhoz kapcsolódó betegségek kialakulását, mint a csontritkulás, reumás ízületgyulladás, és sokízületi gyulladás.

A citromhéj jótékony hatása

2. Oxidatív stressz:

A citromhéjjal csökkenthető az oxidatív stressz, mivel nagy mennyiségben citrus bioflavonoidokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben.

3. Méregtelenít:

A szervezetben találhatóak méreganyagok, amelyek nem csak legyengítik a szervezetet, de növelik a káros italok és ételek iránti függőséget. Mivel azonban a citromhéj citrus bioflavonoidokat tartalmaz, eltávolítja a szervezetből ezeket a méregynagokat.

4. Megakadályozza rák kialakulását:

Kevesen tudják, de a citromhéjjal megelőzhető és kezelhető a rák. Mivel szalvesztrol Q40-et és limonént tartalmaz, ezért felveszi a harcot a szervezetben található rákos sejtekkel.

5. Csökkenti a koleszterinszintet:

A citromhéj a benne található polifenolos flavonoidoknak köszönhetően csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, így hozzájárul az egészséges szívhez.

6. Megakadályozza a szívhez kapcsolódó problémák kialakulását:

A citromhéjban kálium található, ami segít a megfelelő vérnyomás fenntartásában. Továbbá a citromhéj megakadályozza a szívbaj, a szívroham és a cukorbetegség kialakulását.

7. Egészséges száj:

A citromhéj kiválóan hat a szájra, így biztosítja annak egészségét. A C-vitamin hiánytól kialakulhatnak olyan problémák, mint a vérző íny, a skarlát és a fogínygyulladás. A citromsav azonban gazdag citrussavban, amely megszünteti mindezeket a problémákat.

8. Fogyás:

A citromhéj segíti a fogyást. A benne található vegyület (pektin) felelős ugyanis a szervezetben a fogyásért.

9. Bőrproblémák:

A citromhéjjal megakadályozhatóak és kezelhetőek az olyan bőrproblémák, mint a ráncok, pattanások, pigmentproblémák és sötét foltok, amelyek kialakulásában a szabadgyökök fontos szerepet játszanak. A citromhéj azonban gazdag antioxidánsokban, amelyek nagy mértékben méregtelenítik a bőrt.

10. A citromhéj egyéb jótékony hatása:

A citromhéj a fentebb említetteken kívül tisztítja a májat, erősíti a hajszálereket, serkenti a vérkeringést, enyhíti az izom-összehúzódást, megakadályozza az agyvérzés kialakulását, kezelhető vele a fülfertőzés, stb.

A citromhéj fogyasztása:

Reszelje le a citrom héját, amelyet aztán hozzáadhat a salátához, teához, vagy akár cukrozottan közvetlenül el is fogyaszthatja.

A citromhéj tápanyagértéke:

100 gramm citromhéjban 134 mg kalcium, 160 mg kálium, 129 mg C-vitamin és 10,6 m rost található.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!