A 90 éves Charlotte Gerson korához képest nagyon egészségesnek tűnik. Kék csillogó szemeiben fiatalság és életerő tükröződik.

Gerson úgy véli, hogy amire szükségünk van, az az, hogy ne a betegségek gyógyítására fókuszáljunk, hanem inkább szervezetünk természetes képességét helyezzük előtérbe, az öngyógyítást. Gerson azt képviseli, hogy ez a diétán keresztül meg is valósulhat – nevezetesen egy bio, vegetáriánus étrendnek köszönhetően, amely rengeteg nyers gyümölcsön és zöldségen alapszik.

A Gerson étrend a makrobiotikus étrend egy speciális formája. Szó sincs róla, hogy meg lehet vele gyógyítani minden beteget, vagy rákbetegségben szenvedőt, hiszen láttuk, a diéta csupán egy eszköz arra, hogy testünk öngyógyító képességét fokozzuk. Testünk öngyógyító képességének is megvannak nagyon is a korlátai. Ezt soha ne feledjük.

Talán a leglenyűgözőbb rész Charlotte Gerson történetében az apja.

Dr. Max Gerson a többi orvoshoz hasonlóan orvosi iskolába járt, de problémája akadt: súlyos migrénje volt. Amikor professzorait és egyéb orvosokat kérdezett meg betegségéről, ők azt mondták, hogy a fejfájás gyógyíthatatlan, együtt kell élni vele.

Dr. Gerson vonakodott ezt elfogadni, és küldetésévé vált megtalálni a gyógymódot a migrénre. A legkülönbözőbb orvosokkal konzultált és minden orvosi folyóiratnak írt, amit csak talált.

Egy napon ráakadt egy nőről szóló ismeretlen újságcikkre, akinek a migrénje elmúlt, miután étrendet váltott. Korábban fel sem merült Dr. Gersonban az étrendjén való változtatás, de elhatározta, hogy kipróbálja.
Kezdetben az almán kívül semmit nem evett, és azt tapasztalta, hogy elmúltak a migrénes rohamai. Aztán lassan elkezdett mást is fogyasztani. Gyorsan rájött, mely ételek nem alkalmasak a célra, hiszen ezek elfogyasztását követő húsz percben visszatértek a fájdalmak. Ily módon kifejlesztett egy speciális diétát, ami kiváló kezelésnek bizonyult a migrén ellen.

Ezután a migrénnel küszködő betegeinek is elkezdte javasolni ezt az újonnan felfedezett diétás protokollt. A betegek, akik követték az utasításokat, valóban a fájdalmak megszűnéséről számoltak be.

Aztán valami váratlan történt.

Az egyik migrén-beteg állítása szerint a diétának köszönhetően a bőrtuberkulózisa is a múlté lett. Dr. Gerson kíváncsiságát felkeltve újabb bőrtuberkulózisos betegekkel kezdett foglalkozni, akik szintúgy meggyógyultak.

További kísérleteket követően felfedezte, hogy ez a diéta mindenfajta krónikus betegséget meggyógyít. Ekkor jött rá arra, hogy nem a betegséget kell kezelni, hanem vissza kell állítani a test természetes képességét, hogy meggyógyítsa önmagát.

Max Gerson később megalapította a Gerson Intézetet és publikált egy könyvet, amelyben rákos betegek számára írja le diétás módszerét. A lánya, Charlotte, apja nyomdokaiba lépett és terjeszti az üzenetét.

Az üzenet nagyon egyszerű:

Az egészséges étel az egyetlen gyógyszer, amire a testednek szüksége van.

A Gersonok szerint az egészséges étel nem más, mint a bio, feldolgozatlan vegetáriánus étel, amely minden vegyi anyagtól és rovarirtó szertől mentes. A bio növényi élelmiszerek tartalmazzák mindazon tápanyagot, amelyre a testnek szüksége van, és minél többet fogyasztunk ezekből, az annál jobb.

A legtöbb tápanyagot dzsúsz formájában nyerhetjük ki. Ez azért van, mert a szilárd táplálékot rostok töltik ki. A préseléssel a rostok eltűnnek, ezáltal még több tápanyaghoz juthatunk telítettségérzet nélkül.

A Gerson Intézetben a rákos betegeket, a cukorbetegeket, az elhízottakat és egyéb krónikus betegeket bio vegetáriánus étrenden tartják, amelyben napi öt pohár dzsúsz szerepel. Charlotte Gerson szerint húszfontnyi étel kerül préselés alá. Hőkezelést szinte soha nem alkalmaznak. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!