A fekete üröm növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Kínában, a középkorban a nők arra használták, hogy serkentsék vele szaporító szerveiket. Másrészről Európában a fekete ürömhöz érdekes dolgok kapcsolódnak: többek között a boszorkányság és a fekete mágia, amelyeket elsődlegesen a fekete ürömmel hoztak kapcsolatba.

1. Menstruáció:

Ha az utóbbi néhány hónapban késett vagy csúszott a menstruációs ciklusa, akkor próbálja ki a fekete üröm olajat. Figyeljen azonban arra, hogy a megvásárolt olaj megbízható márkától származzon, és ha lehetséges, kérdezzen meg egy aromaterápiával foglalkozó szakértőt, hogyan is használja pontosan az olajat. A fekete üröm olaj nem csak a rendszertelen menstruációra van jó hatással, de a menopauza korai tüneteit is enyhíti. Az olaj ezen kívül enyhíti az izomgörcsöket, az alhasi fájdalmakat, valamint a menstruációhoz köthető hányingert is.

2. Megszünteti az emésztési problémákat:

Az emésztési problémáknak többféle oka lehet: egészen a mikro-bakteriális gyomorfertőzéstől az emésztőnedvek abnormális kiválasztásáig szinte bármi. A fekete üröm olaj képes megszüntetni az emésztési problémákat, mivel meggátolja a mikro-baktériumok terjedését. Ezen kívül segíti az emésztőnedvek megfelelő kiválasztását, ezáltal megszűnnek az emésztési zavarok. Mint már fentebb említettük azonban, a legbiztosabb az, ha csak mérsékelten fogyasztja ezt az olajat. Sokan felpuffadnak egy nehezebb étkezés után. Ennek a kezelésére is kiváló a fekete üröm olaj, mivel megszünteti a puffadást.

3. Egészséges méh:

Az ősi Kínában, a bölcs asszonyok fekete üröm olajjal kenték be az újdonsült anyákat, hogy így több anyatejet termeljenek. A rendszertelen menstruáció policisztás petefészek betegség (PCOS) kialakulásához vezethet, ami aztán meddőséget is okozhat. Egy kevés fekete üröm olajjal azonban kezelhetőek azok a problémák, amelyek a nők szaporítószerveit érintik. Az olajat azonban csak úgy használja ebben az esetben, hogy kikérte egy aromaterápiás szakértő segítségét. Tartsa észben, hogy az olaj mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek káros hatással lehetnek a várandós nőkre, ezért sose használja az olajat, ha terhes. Terhesség előtt és után is már használhatja a fekete üröm olajat úgy, hogy más hordozóolajjal (például rozmaringgal, tölgymohával vagy zsályával) összekeveri.

4. Szabályozza a hormonok kiválasztását:

A rendszertelen hormonkiválasztás számos problémával jár (elhízás, meddőség, hangulatingadozás, hirtelen testszőr növekedés, stb.). Ezek a tünetek elég gyakoriak mindkét nemnél. A fekete üröm olajjal azonban szabályozható a szervezet hormonkiválasztása. Csakúgy, mint az emésztőnedvek esetében, a fekete üröm olaj szabályozza a hormonkiválasztás ingadozását.

5. Ellazítja a feszült idegeket:

Kimerültség, hiperaktivitás vagy stressz: az idegek ezeknek vannak kitéve időről időre. A fekete üröm olaj azonban hatékonyan ellazítja a feszült idegeket. Ha elég gyakran tapasztal idegi kimerültséget, akkor lehetséges, hogy fel kéne vennie a kapcsolatot egy tapasztalt aromaterápiás szakértővel, aki segít meghatározni, pontosan mennyi olajjal kezelhető ez a probléma.
A fentebb említett öt ponton kívül a fekete üröm olaj létfontosságú a rendellenes vizeletürítés, megfázás, köhögés és epilepszia kezelésében. De mivel ez az olaj eléggé mérgező is lehet, ezért csakis mérsékelten és elővigyázatosan szabad használni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!