Naponta egy marék fenyőmaggal egészséges marad a szív, fenntartható a vér koleszterinszintje, valamint a magok fogyasztó hatásúak is. Ezenkívül jó hatással van a bőrre és a hajra.

A fenyőmag bőrre gyakorolt jótékony hatása

1. Késlelteti a bőr öregedését és hidratál:

A fenyőmag tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, olajakkal és olyan más elemekkel, amelyek létfontosságúak az egészséges szervezet számára.

A fenyőmag nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, ezért kiválóan használható a bőrápolásban. Az E-vitamin és az antioxidánsok késleltetik az öregedési folyamatokat, míg az F-vitamin nyugtatja és táplálja a bőrt. Gyulladásgátló hatásainak köszönhetően a fenyőmag az érzékeny bőrben sem tesz kárt. Nem csak táplálja a bőrt, de meggátolja a különböző bőrproblémák kialakulását, valamint hatékonyan hidratálja a bőrt.

2. Revitalizálja és felfrissíti a bőrt:

A fenyőmag olajat a masszázs-terápiában használják, mivel gyógyító hatású. Enyhíti az olyan bőrproblémákat, mint a viszketés, övsömör, pattanások, ekcéma és hámló bőr. A fenyőmag revitalizálja és felfrissíti a bőrt.

3. Jó hatással van a dehidratált bőrre:

A nyers fenyőmagból és kókuszolajból készült bőrradír eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket, valamint kiválóan hidratál, így azonnali enyhülést nyújt a dehidratált bőrnek.

A fenyőmag hajra gyakorolt jótékony hatása

4. Serkenti a hajnövekedést:

A fenyőmag gazdag E-vitaminban, amely tudvalevőleg serkenti a hajnövekedést. Ezenkívül hozzájárul a fejbőr megfelelő állapotához is.

5. Hajhullás:

A fenyőmag olaj rendkívül hatékonyan veszi fel a harcot a hajhullással és a haj elvékonyodásával.

6. Egészséges haj:

A fenyőmag nagy mennyiségben tartalmaz proteint, így meggátolja a hajkárosodást és a haj erős, egészséges és ragyogó lesz tőle.

A fenyőmag kiválasztása és tárolása

Kiválasztás:

•    Ha a boltban vásárol fenyőmagot, keresse a fényes barna színű, megegyező méretű szemeket. Ha lehetséges, kézmagasságból ejtsen le egy magot, és ha fémes hangon koppan, akkor biztosan jó minőségű.
•    A vásárolandó fenyőmag legyen nehéz és repedésmentes.
•    Sose vegyen avas szagú fenyőmagot.

A fenyőmag héjas és héjatlan állapotban is beszerezhető a boltokban, légmentesen csomagolva. Ha ilyen fenyőmagot vásárol, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a termelő megbízható, így a magok a legjobb minőségűek lesznek.

Tárolás:

A fenyőmag gyorsan megavasodik, ha nem megfelelően tárolják, ezért mindenképp nagy figyelmet kell fordítani a tárolására.

Mint már korábban is említettük, a fenyőmag héjas és héjatlan állapotban is megvásárolható. A héjas magok viszonylag több ideig állnak el, majdnem 3-4 hónapig. A héjatlan magokat nem érdemes sokáig tárolni. A magok könnyen sérülnek, különösen a forró, párás helyen, ezért a legjobb hűvös, száraz helyen tárolni őket.

Felhasználási tippek:

A fenyőmag sokféle módon használható fel a főzésben is.

•    Ropogós feltét: A fenyőmag ropogós feltét lehet a csokoládéra, sütire, kekszre és tortára. Ezenkívül hozzáadható teljes kiőrlésű kenyerekhez, házi sütésű pizzákhoz, valamint fagylalthoz.
•    Feltét: A pörkölt fenyőmaggal megszórhatja a salátát vagy a gyümölcsturmixot is.
•    A fenyőmagot fogyaszthatja hússal, hallal és különféle zöldségekkel.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!