Talán azért mert a hagyma vágásakor felszabaduló tiopropanal-kéndioxid csípi a szemet és könnyekre fakaszt?

Alkinoosz király különleges gazdag kertjéről így ír: „Kívül az udvaron, ajtóhoz közel áll a gyümölcsös négyholdas nagy kert, körülötte sövény tekerőzik. Benne virágzó szép terebélyes fák növekednek, gránátalmafa, körte, s az alma, a drágagyümölcsű, s édes termésű fügefák, viruló nagy olajfák ... Körte a körte körül puhul, érik, az alma az almán, szőlőfürtre a szőlőfürt, füge nő a fügére ... Szép veteményágyak húzódnak végül a kertben, minden fajta növény, örökös virulásba tenyésző” (Devecseri Gábor). Szóval, igazi "kisgazda" volt a Phaiakok nagy királya.

Pedig vöröshagyma a legrégebben használt zöldségeink közé tartozik. Kb. 5 ezer éves múltra tekinthet vissza a mai formájában csak úgy, mint pl. a borsó. Az ókori Egyiptomban a múmiákat hagymakoszorúval együtt helyezték végső nyugalomra. A görögök és a rómaiak étrendjének alapvető része a hagyma volt (érdekes, hogy Homérosz még nem említi meg, ami arra utal, hogy kb. 3500 évvel ezelőtt még nem volt igazán elterjedt étel a mediterraneumban).

De vissza a vöröshagymához. A liliomfélék családjába tartozik, amik meglehetősen mérgezőek. Az évezredes tudatos nemesítés eredménye mára ez a nagyon egészséges zöldség. A világ legrégebbi étel receptje egy báránypörkölt, ami kb. 4000 ezer éves kőtáblára van írva. Az alapja a bárányhús, az olaj és az olajban  párolt hagyma, meg a só.

A párolt hagyma vagy a hagymatea kiváló gyógyszere a hörghurutnak, a hangszál és a gége gyulladásának.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!