A fürjtojást a vad fürjektől lehet elvenni. Ezek a madarak gyorsan mozognak és akár repülni is tudnak, ha a helyzet úgy kívánja. A fürjtojás kisebb és könnyebb, mint a csirketojás, ezen kívül pedig a tojások pöttyösek is. A fürjtojás tápanyagértéke sokkal nagyobb, mint a csirketojásé.

1. Tápanyagokban gazdag:

A fürjtojás táplálóbb és egészségesebb, mint a csirketojás. A fürjtojás 13 százalék proteint tartalmaz, amely több mint biztosítja a napi protein szükségletet. A fürjtojás kifejezetten gazdag B-vitaminokban (140 százalék tiamint – B1-vitamint tartalmaz). Ez a mennyiség a csirketojásban lévő tiaminnál 80 százalékkal több.

2. Köhögés és asztma:

A fürjtojással hatékonyan kezelhetőek az olyan problémák, mint a köhögés és azt asztma. Az ősi civilizációkban a fürjtojás sárgájával a pikkelysömört és az ekcémát kezelték. 

3. Csökkenti az időszaki betegségek kialakulását:

Ha alacsony a szervezetben a káliumszint, akkor többek között könnyebben alakulhat ki szívbetegség, magas vérnyomás, ízületi gyulladás, agyvérzés, rák és emésztési problémák. A fürjtojás fogyasztásával azonban fenntartható a káliumszint. 

4. Serkenti a vérképződést:

A fürjtojás gazdag vasban. A vas olyan ásványi anyag, amely erősíti az immunrendszert, valamint oxigénnel látja el a szerveket és a szöveteket. A vas stimulálja a vérképződést, így hozzájárul, hogy a vér egészséges maradjon. A fürjtojás káliumot is tartalmaz, amely a vérre is pozitív hatással van.

5. Erősíti az immunrendszert:

A fürjtojással távol tarthatóak a gyomorproblémák. A tojás erősíti az immunrendszert, valamint javítja a memóriát és növeli az agyi aktivitást. Mivel magas a vastartalma, a fürjtojás növeli a hemoglobin szintet a szervezetben. A fürjtojás segít abban, hogy a szervezet megszabaduljon a méreganyagoktól.

6. Meggátolja az epekövek kialakulását:

A fürjtojás jó hatással van a vesékre, a májra és az epehólyagra. A tojás ezen kívül gátolja az epekövek kialakulását, mivel a benne lévő lecitin lebontja azokat.

7. Vágykeltő:

A fürjtojás tele van tápanyagokkal: foszforral, proteinekkel és fontos vitaminokkal, amelyek vágykeltő hatásúak.

8. Egészséges haj:

A fürjtojás a hajra is jó hatással van, mivel a benne lévő tápanyagok kiegyenesítik és megerősítik, valamint fényesebbé is teszik a hajat. Ha azt szeretné, hogy haja hosszú, fényes és erős legyen, fogyasszon fürjtojást.

9. Gyulladásgátló:

A fürjtojás erős gyulladásgátló, amely ideális lehet az ízületi fájdalmak, krónikus köhögés és hörghurut kezelésére. Anti-allergén hatása pedig még erősebb gyulladásgátlóvá teszi.

10. Akik allergiásak a csirketojásra:

Azok, akik allergiásak a csirketojásra, fogyaszthatják a fürjtojást. A csirketojás olyan allergiás reakciókat válthat ki, mint a túlzott viszketés, hányás, gyomorfájdalom és hányinger. A fürjtojás azonban nem okoz allergiát, mivel kevesebb allergént tartalmaz, illetve anti-allergén tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt a benne található speciális proteinnek, az ovomucoidnak köszönheti.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!