Egy friss tanulmány szerint a fűvel etetett bárányhús sokkal gazdagabb többszörösen telített zsírsavakban, mint az omega3, mint a hagyomány körülmények között, takarmányon nevelt bárányoké.

Az állatok kint tartása és fűvel és növényekkel való takarmányozásuk annyira nagy hatással van a zsír összetételére, hogy 25%-kal megnöveli az omega3 zsírsavszintet az állatok húsában, míg a káros telített zsírokat ezzel párhuzamosan csökkenti.

Ez a tanulmány nem tér ki minden jótékony hatásra, de más tanulmányok igen. A témában folytatott legtöbb kutatás arra tér ki, hogy a fűvel etetett marhák húsa 2x-5x több omega3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonatakarmányozottaké, és sokkal magasabb a sztreainsav tartalmuk, emellett 2x-3x több a konjugált linoleiksav is bennük (egy zsír, ami csökkenti a szívbetegségek, a rák kialakulását és segíti a fogyást, emellett gazdag E-vitaminban, béta-karotinban, cinkben, vasban és káliumban).

Fontos kiemelni azonban, hogy lehetetlen minden húsfajtát fűvön nevelt állatok húsára cserélni, ugyanis vannak bizonyos állatok, mint a marha, a bölény, a kecske és a bárány, amik túlélik, ha csak növénnyel etetik őket és az év nagy részét a szabad ég alatt töltik, csak télen vannak behajtva. Azonban más állatok, mint a sertés vagy a csirke, más táplálást is igényel. Az ő számukra a legegészségesebb legelő állattartás formái, vagyis az állatoknak szabad mozgásterük van a legelőkhöz és nagyrészt természetes étrenden élnek, mint a fű, magok, zöldség, gyümölcs és rovarok, illetve kiegészítésképp gabonatakarmány.

Azok a húsok, amik címkéjén szerepel az organikus szó nem feltétlen a legelő állattartással vagy füvön nevelt állatokat jelzik, hanem sokkal inkább azt, hogy organikus gabonával etették őket és a legelőre is kiengedték. 

Amennyiben ilyen húst szeretne beszerezni, érdemes a címkéken a 100% növényen tartott feliratot keresni. Ne féljen különlegességeket is vásárolni, mint a nyelv, a máj, az ökörfarok vagy a lábszár, mert ezek további fontos összetevőket tartalmaznak, mint az aminosavak és a zsírsavak. A beszerzés lehet, hogy tovább fog tartani, de megéri. Érdemes talán felkeresni a helyi őstermelőket vagy online felületen rendelni megbízható termelőktől. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!