Miért jobb a grízes liszt?

1. Jó hatással van a cukorbetegekre:

Mint már korábban említettük, a grízes liszt kiváló választás az olyan cukorbetegek számára, akiknek alacsony a glikémiás indexük. A finomliszttel összehasonlítva, a grízes liszt lassabban emésztődik meg és szívódik fel a gyomorban és a belekben. Ezáltal a cukorbetegek hatékonyabban szabályozni tudják a vércukor szintjüket, és megakadályozható a vér glükóz szintjének gyors esése vagy növekedése.

2. Segít a fogyásban:

Ha a táplálék lassabban emésztődik és szívódik fel, akkor az ember tovább érzi magát jóllakottnak. Ez akkor a legjobb, ha az ember fogyni szeretne. Az étvágy csökken, ezáltal ritkábban kell majd rágcsálnia a főbb étkezések között.

3. Energiával lát el:

A grízes liszt szénhidrátokat tartalmaz, amelyek fontosak, mivel energiával látják el a szervezetet. Emiatt a liszt ideális olyan emberek számára, akiknek sok energiára van szükségük. Fontos azonban észben tartani, hogy a grízes lisztnek magas a szénhidrátot, és alacsony a zsírtartalma.

4. Segít a kiegyensúlyozott étrend kialakításában:

Az egyik legjobb dolog a grízes lisztben az, hogy nagyon sokféle fontos tápanyagot tartalmaz. Található benne rost, B-komplex-vitamin, E-vitamin, stb., viszont nem tartalmaz zsírt, telített zsírokat, valamint transz zsírsavakat. Ezen kívül alacsony a koleszterin és nátrium tartalma is. Sokféle ásványi anyag található benne, ezért kiváló választás, ha egészségesebben szeretne étkezni.

5. Serkenti a szervezet működését:

Mivel gazdag z esszenciális ásványi anyagokban, vitaminokban és más tápanyagokban, a grízes liszt serkenti a szervezet működését. Segíti a szív és a vesék működését, valamint biztosítja, hogy az izmok is rendben legyenek.

A benne lévő foszfor létfontosságú az energia anyagcseréje szempontjából, valamint a magnézium szempontjából is, amely hozzájárul ahhoz, hogy a csontok, idegek és izmok egészségesek maradjanak. A grízes lisztben kalcium is található, amely erősíti a csontokat, valamint cink, ami erősíti az immunrendszert.

6. Megakadályozza a vashiány kialakulását:

A grízes liszt gazdag vasban. Egy csésze lisztben a napi ajánlott vasbevitel 8 százaléka található meg. Ez a fontos ásványi anyag segíti a vörös vértestek termelését, amelyek a szervezetben oxigénnel látják el a sejteket. A liszt ezáltal megakadályozza a vashiány kialakulását, amitől legyengülhet az immunrendszer, kimerültség léphet fel, stb.

7. Antioxidánsokkal lát el:

A grízes liszt szelént tartalmaz, amely egy fontos antioxidáns. Ez meggátolja a sejtmembránok és a DNS oxidációját, amely máskülönben káros lehetne a szervezet számára. Ha ez az oxidáció végbemegy, akkor számos különböző betegség és probléma alakulhat ki, beleértve a szívbetegségeket is. Azért is fontos, hogy megfelelő mennyiségű szelén jusson a szervezetbe, mivel ezzel erősíthető az immunrendszer, ezáltal megakadályozható a fertőzések kialakulása. Egy adag grízes lisztben 37 mikrogramm szelén található, amely a napi ajánlott bevitel kétharmadát jelenti.

8. Megakadályozza a magas koleszterinszint kialakulását:

Mint már említettük, a grízes lisztnek alacsony a zsír- és koleszterin értéke. Ez akkor fontos, amikor szeretné meggátolni a magas koleszterinszint kialakulását. A liszt nem tartalmaz transz zsírsavakat és telített zsírokat, ezáltal megakadályozza a magas koleszterinszint kialakulását. Ezen kívül abban is segít, hogy csökkentse a koleszterinszintjét, valamint hosszútávon megakadályozza a komplex betegségek kialakulását is.

Mint látható tehát, a grízes lisztnek számos jótékony hatása van, ezért érdemes átgondolni, hogy helyettesítse a finomlisztet vele. Mivel nagyon gazdag tápanyagokban, olyan fontos élelmiszer, melyből a család minden tagja csak profitálhat. Sokféle probléma és betegség kialakulását megakadályozza, valamint serkenti az immunrendszer és a testi funkciók működését, és hozzájárul az egészség fenntartásához is.

A grízes liszt felhasználása:

A grízes liszttel tökéletesen helyettesíthető a finomliszt, főleg, ha kiegyensúlyozottabb étrendet szeretne. A liszt sokféleképpen felhasználható. Alább találhat néhány tippet, hogyan is használhatja fel a lisztet a konyhában:

1.    Helyettesítse a finomlisztet grízes liszttel, mikor süteményt, kekszet, kenyeret vagy más sütött dolgokat készít. Ha így tesz, biztos lehet abban, hogy a szervezete hozzájut azokhoz a fontos tápanyagokhoz, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egészséges maradjon, és ne legyen beteg.

2.    Használja arra a grízes lisztet, hogy tésztát és pizzatésztát készít belőle. Ha gyakran saját maga készíti el otthon a tésztát és a pizzát, akkor fontolja meg, hogy a grízes lisztet használja a finomliszt helyett. 

3.    A grízes liszt a levesek és pörköltek sűrítéséhez is felhasználható. Finom ízt ad az ételeknek, és még az étel sűrűsége és állaga is megfelelő lesz. A liszt a mártások elkészítésénél is felhasználható.

Ha magas a koleszterinszintje, cukorbeteg, vagy szívproblémái vannak, a grízes liszt használata kiváló ötlet. Sok ilyen beteg azért vált ennek a lisztnek a használatára, mivel szeretné kihasználni annak pozitív hatásait: a liszt ugyanis szabályozza és megakadályozza a betegségek kialakulását. Az okosan kialakított étrend nagyon fontos, ha egészséges szeretne maradni.

Egyszóval tegye a grízes lisztet az étrendje részévé, ha eddig nem lett volna az. Tartsa azonban észben, hogy a liszt glutént tartalmaz, ezért inkább kerülje el, ha érzékeny a gluténra vagy krónikus gyomorhuruttal járó betegsége van. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!