Ha nem fogyaszt vörös húsokat, mert csökkenteni szeretné a koleszterinszintjét, vagy javítani szeretné a gyermeke memóriáját, akkor válassza a halat.

A hal (főleg az olaj fajták) gazdagok kétféle telítetlen zsírsavban, amelyek omega-3 zsírsavak is egyben. A hal gazdag alacsony zsírtartalmú proteinben és ásványi anyagokban, így kiváló hatással van az egészségre.

Érdekes azonban, hogy az emberi szervezet nem állít elő omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezért azokat a táplálkozás útján kell a szervezetbe juttatni. A hal pedig az egyik legkiválóbb omega-3 zsírsav forrás.

1. Egészséges szív:

A hal azért igazán egészséges táplálék, mert gazdag omega-3 zsírsavban. A kutatások szerint a hal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ami az egyik legfőbb halálozási ok manapság. A halban található omega-3 zsírsav véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, mivel csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a triglicerid szintet a vérben. Az omega-3 a szívre is jótékony hatással van, mivel csökkenti a vérrögösödést – meggátolja, hogy a trombociták egymáshoz illeszkedjenek. A véralvadás miatt érszűkület léphet fel, ami agyvérzést, szívrohamot, stb. eredményez. Az olyan olajos halak, mint a szardínia, hering és lazac gazdag omega-3 zsírsavban, amely csökkenti a vérnyomást, a szívritmust és az olyan kockázati tényezőket, amelyek szívproblémák kialakulásához vezethetnek.

2. Energiával lát el:

A halban található omega-3 zsírsav energiával látja el a szervezetet, mely a kémiai folyamatokhoz szükséges. Ezáltal a halban gazdag étrend segítségével megszüntethető a kimerültség, valamint növelhető a mentális és fizikai teljesítmény.

3. Megvédi az agyat:

Sok tanulmány felfedte már az omega-3 zsírsavak pozitív hatásait az agy és az idegek működésével kapcsolatban. A hal védi a myelint, egy olyan anyagot, amely az idegsejteket veszi körbe.

A tanulmányok alapján elég bizonyíték van rá, hogy az omega-3 zsírsav javítja a koncentrációt.

4. Segíti a magzat fejlődését:

Az omega-3 zsírsav segít a magzat agyának fejlődését. A kutatások alapján már kétségtelen, hogy az omega-3 zsírsav rendkívül jó hatással van a magzat fejlődésére.

5. Meggátolja a reumás ízületi gyulladás kialakulását:

A reumás ízületi gyulladás miatt az ízületek elhasználódnak, így helyrehozhatatlan csontkárosodás megy végbe. A kutatások szerint azonban az omega-3 zsírsavban gazdag étrend meggátolja az ízületi gyulladás kialakulását. A halolaj pedig csökkenti az ízületek kényelmetlen és fájó duzzanatát.

6. Alzheimer-kór:

A halban lévő omega-3 zsírsav megakadályozza az agysejtek károsodását. A kutatások bizonyították, hogy a hal fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás, így a feledékenység kockázata is. Az omega-3 zsírsav miatt a hal az egyik legértékesebb táplálék az Alzheimer-kór megelőzéséhez, amelyet memóriavesztés jellemez.

7. Erősíti az immunrendszert:

Az omega-3 zsírsav megakadályozza a fertőzést, mivel gyulladásgátló és immunitás-erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezzel a zsírsavval hatékonyan meggátolható a reumás ízületi gyulladás, az oszteoartritisz és a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulása, valamint egy olyan autoimmun betegségé (Lupus erythematosus), amely visszafordíthatatlanul károsítja a szerveket, ezért általában halálos kimenetelű.

8. Rák:

A halfélék (különösen a rák és a homár) szelént tartalmaznak, amely rák-ellenes hatású.

9. Depresszió:

A halban lévő omega-3 zsírsav növeli a szerotonin szintet, amely egy, az agyban található kémiai vegyület. Ez a vegyület segít távol tartani a depressziót.

10. Ragyogó bőr:

A lazac különösen hatékonyan veszi fel a harcot a ráncokkal, mivel nagy mennyiségben omega-3 zsírsavat tartalmaz. A halolajjal az égések is jól kezelhetőek.

5 adagnyi hal fogyasztása egy héten már elég jónak mondható. A legjobb hatással az egészségre a szardínia, lazac és makréla van, amely nagy koncentrációban tartalmaznak omega-3 zsírsavat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!