Az ember bélrendszere több ezer fajta baktériumot tartalmaz, de minden embernél különböző összetételben. Néhány jótékony hatású, néhány semleges, néhány pedig akár problémákat is okozhat. Ha a "jó" és "nem túl jó" baktériumok között felborul az egyensúly, akkor problémák léphetnek fel az immunrendszerben, az emésztésben, sőt, ez még a mentális egészségünkre is hatással lehet.

3. oldal: Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

6. Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Egy japán tanulmány során 2058 hároméves gyermeket vizsgáltak meg. A résztvevők közül azoknál, akik heti legalább négyszer fogyasztottak joghurtot, 22 százalékkal alacsonyabb volt a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik maximum heti egyszer fogyasztottak joghurtot.

7. Egészséges bélrendszer

Egy 28 napos tanulmány során székrekedéssel küzdő nőket vizsgáltak argentin kutatók. A tanulmány során bebizonyosodott, hogy a napi kétszeri joghurt-fogyasztás serkenti a bélmozgásokat, így csökken a székeléssel járó fájdalom és kellemetlenség.

Ezen kívül egy brazil tanulmány során 154, 1-30 hónap közötti újszülöttet vizsgáltak, akiknek folyamatos hasmenésük volt. A tanulmány során kiderült, hogy a joghurt-alapú étel fogyasztásával jelentősen csökkent a széklet mennyisége és a hasmenés is.

8. Megelőzhető vele a megfázás

Két különböző tanulmány során a kutatók egészséges, idősebb embereket vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak fel. Az egyik csoport napi 90 gramm joghurtot kapott, míg a másik napi 100 ml tejet 8-12 héten át. A joghurtot fogyasztóknál 2,6 százalékkal ritkábban alakult ki megfázás a másik csoporthoz képest. Továbbá az előbbi csoportnál jelentősen megnőtt a természetes ölősejtek aktivitása, jobban, mint az utóbbi csoportnál.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!