Az ember bélrendszere több ezer fajta baktériumot tartalmaz, de minden embernél különböző összetételben. Néhány jótékony hatású, néhány semleges, néhány pedig akár problémákat is okozhat. Ha a "jó" és "nem túl jó" baktériumok között felborul az egyensúly, akkor problémák léphetnek fel az immunrendszerben, az emésztésben, sőt, ez még a mentális egészségünkre is hatással lehet.

1. oldal:

Az antibiotikumok, stressz, a túlzott mennyiségű alkohol, a klór és más méreganyagok elpusztítják a jó baktériumokat, és elősegítik a kártékony baktériumok osztódását. A bélflóra egyensúlyának helyreállításához az embernek jó baktériumokat, vagyis probiotikumokat kell a bélrendszerébe juttatnia.

A probiotikumok természetes módon számtalan táplálékban találhatóak meg. A nyugati étrend legnépszerűbb probiotikum-forrása a joghurt. Míg a tejtermékeket nem mindenki tudja megemészteni, az erjesztett tejtermékek esetében jelentősen alacsonyabb az allergiás reakció kialakulása, valamint ezek a táplálékok rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre is. Ezen kívül a kecsketejből készült joghurttal kiválóan helyettesíthető a tehéntejből készült joghurt, mivel a tápanyag-összetétele jobban hasonlít az emberi tejhez, így könnyebben emészthető a szervezet számára is.

Ebben a cikkben arról olvashat, hogyan segít a joghurt abban, hogy egészségesek maradjunk.

1. Hosszabb élettartam

Egy, a New York Városi Egyetem által készített nagyobb, átfogóbb tanulmány során bebizonyosodott, hogy azoknál, akik naponta körülbelül 2 csésze joghurtot vagy erjesztett tejet fogyasztottak el, megnőtt a várható élettartam azokhoz képest, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem fogyasztottak az említett táplálékokból. Ezen kívül csökkent a szívproblémákhoz és a rákhoz köthető halálozások száma is a fent említett csoportnál.

2. Erős csontok

Ugyanezen az egyetemen egy másik tanulmányt is készítettek, amely során bebizonyosodott, hogy a joghurtot fogyasztó nőknél 30-51 százalékban csökkent a csípőtáji törések aránya. Továbbá a rendszeresen joghurtot fogyasztó férfiaknál a csípőtáji törések aránya 25 százalékkal csökkent.

Egy svéd tanulmány során 60 000 nőt 20 évig figyeltek meg. A tanulmány szerint minden, naponta elfogyasztott erjesztett tejtermékkel (joghurt, kefir vagy tejföl) 10-15 százalékkal csökkent a csípőtáji törések kockázata.

3. Segít a cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában

Egy, a Harvard Közegészségügyi Iskolája által készített tanulmány bizonyítja, hogy azoknál, akik minden nap fogyasztanak joghurtot, alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A kutatók összesítették három tanulmány eredményeit, amelyek egészségügyi szakemberek kórtörténetét és szokásait vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy csupán napi 28 gramm joghurt elfogyasztásával 18 százalékkal csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!