A káposztalé egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. A nyers káposztában magas a rákot megelőző anyagok aránya. Az egészségügyi szakértők szerint a nyers káposzta leve olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek felgyorsítják az ösztrogén anyagcsere folyamatát a szervezetben, így megakadályozzák a mell-, tüdő-, prosztata-, gyomor-, és végbélrák kialakulását, illetve felgyorsítják a rákos betegek gyógyulását.

A káposztalé bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása 10 pontban

2. A káposzta kiválóan tisztítja a beleket, ezért a káposztalével kezelhető a vastagbélgyulladás. Két fontos ásványi anyagot tartalmaz: a klórt és a ként, amelyekkel hatékonyan kezelhető a vastagbél gyulladása. Ha a káposztalé elfogyasztása után kellemetlen, büdös gáz felszabadulását tapasztalja, akkor ez azt jelenti, hogy a lé hatni kezdett.

3. Ha fogyni szeretne, akkor jó választás lehet a nyers káposztalé. Alapvetően a lé megtisztítja a belek felső részét, így az emésztés felgyorsul, a salakanyagok pedig eltűnnek. Ezenkívül a káposztalé nem tartalmaz sok kalóriát, ezért is jó választás lehet a túlsúllyal küzdőknek.

4. Az akut fekélyek is kezelhetőek káposztalével. Mint fentebb már említettük, a káposztalé kiválóan méregteleníti a beleket. Ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaz U-vitamint, ami erősíti a gyomor belső rétegét, így ellenállóbbá teszi a fekélyekkel szemben.

5. A káposztalé gyulladásgátló tulajdonsága miatt nagyon jó hatással van a szervezetre. A nyers káposzta olyan fontos aminosavakat tartalmaz, amelyek segítenek a bőr gyulladásának csökkentésében.

6. A folsav az egyik legfontosabb anyag, ami a káposztalében található. A vérszegénységre kiváló hatással van a folsav, mivel segít az új vérsejtek felépítésében.

A káposztalé bőrre gyakorolt jótékony hatása

7. Mivel a káposzta tele van antioxidánsokkal és fitovegyületekkel, kiváló hatással van a bőrre. Mindkét anyag felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel, amely olyan bőrproblémákért felelnek, mint a pattanások és mitesszerek kialakulása. Másrészről C-vitamint is tartalmaz, ami felgyorsítja a szabadgyökök elleni harc folyamatát.

8. A káposztalé antioxidáns tartalma hatékonyan csökkenti a bőr szárazságát és megakadályozza a korai öregedést. A káposztaleves arcpakolások rendszeres használatával a ráncok fokozatosan eltűnnek.

9. A káposztával szebbé tehető a bőr színe is. A káliumon kívül (ami a szervezet méregtelenítésében és a bőrszín szebbé tételében létfontosságú), a zöldség A- és E-vitaminban is gazdag. Ezek a vitaminok megfiatalítják a szöveteket, így a bőr jelentősen szebb, puhább és rugalmasabb lesz.

A káposztalé hajra gyakorolt jótékony hatása

10. A káposzta magas kéntartalma erősebbé teszi a hajat és megakadályozza a hajhullást. Minden reggel igyon nyers káposztalevet vagy használjon rendszeresen káposztaleves hajpakolást.
A káposztalé nem csak csökkenti a hajhullást, de serkenti a hajnövekedést is, mivel megfelelően táplálja a haj gyökereit. Mivel E-vitamint és szilíciumot tartalmaz, a rendszeres fogyasztásával a haj hosszú és gyönyörű lesz.

A káposzta tápanyagtartalma

A káposztalé nem csak tápláló, de alacsony a kalóriatartalma is. Gazdag vitaminokban, mangánban, kalciumban, stb.

Néhány fontos tipp:

1.    A káposztát mindig alaposan mossa meg és áztassa sós vízbe körülbelül 30 percre.
2.    A legjobb eredmény elérése érdekében mindig használjon friss káposztalevet.
3.    Soha ne igyon egyszerre 1 decinél több káposztalevet.
4.    Ne vásároljon puha káposztát; a káposzta feje mindig legyen kemény.
5.    Sose tárolja a káposztalevet hűtőben.
6.    Ne sózza vagy cukrozza a káposztalevet, mivel ez csökkentheti a lé hatását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!