Ez egy fehér virágú zöldség, amelynek sokféle egészségügyi pozitív hatása van.

A karfiol egészségre gyakorolt 10 legfontosabb hatása:

1. Hozzájárul az egészséges szívhez:

A karfiol nagy adagban tartalmaz kénes vegyületeket és tudvalevőleg segíti a májat abban, hogy semlegesítse a mérgeket. A karfiolra jellemző még, hogy megelőzi a rákot.

A karfiol jó hatással van a szívre, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.

2. Csökkenti a koleszterin szintet:

A karfiol gazdag rostokban, amelyek csökkentik a szervezet koleszterin szintjét.

3. Segít az immunrendszer egészséges felépítésében:

A karfiol antioxidánsokat is tartalmaz. Az antioxidánsok önmagukban is nagyon hasznosak – gyulladásgátló hatásúak és segítenek az immunrendszer egészséges felépítésében.

4. A magzat fejlődése:

A karfiol a várandós nőkre is pozitív hatással van. Mivel gazdag folsavban és olyan vitaminokban, mint az A- és B-vitamin, segíti a sejtek növekedését. Ez pedig a magzat helyes fejlődéséhez is hozzájárul a méhben.

A karfiol jó C-vitamin forrás, ami a terhesség alatt nélkülözhetetlen, ezért a várandós nőknek legalább egy csésze karfiolt el kéne fogyasztaniuk minden nap.

5. Gazdag kalcium-forrás:

A karfiol kalciumot is tartalmaz, amelynek számtalan előnye van. A kalcium teszi erőssé a csontokat és a fogakat és számos más funkcióban is szerepet játszik, mint például az idegi impulzusok átvitelében.

6. Gazdag ásványi anyag forrás:

A karfiol cinket, mangánt, foszfort, magnéziumot, szelént és nátriumot tartalmaz.

•    Cink – segít az új sejtek létrehozásában és a sebek gyógyulásában.
•    Magnézium – segíti a mellékpajzsmirigy működését, amely a csontok normális funkcionálásához termel hormonokat.
•    Foszfát – erősíti a csontokat.
•    Szelén – az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.
•    Nátrium – kiegyensúlyozza a szervezetben található folyadékokat.
•    Mangán – az enzimek előállításáért és aktivitásáért felelős.

7. Csökkenti a rák kockázatát:

A karfiol a rák kockázatát is csökkenti, ilyen például a tüdő-, mell- és húgyhólyagrák. A keresztes virágúak családjából sok zöldségnek ugyanez a hatása, például a brokkolinak is.

8. Segíti a fogyást:

A karfiol segít a testsúly csökkentésében. C-vitamint tartalmaz, ami kulcsfontosságú anyag a zsírégetésben. A karfiol folsavat is tartalmaz, ami ugyancsak segíti a fogyást. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nem tartalmaz keményítőt, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható.

9. Méregteleníti a szervezetet:

A karfiol olyan enzimeket aktivál a májban, amik több szervet is méregtelenítenek, így védve a szervezetet a károsodástól.

10. Emeli a K-vitamin szintet:

Ha szeretné növelni a K-vitamin mennyiségét a szervezetében, növelje a karfiol bevitelt a napi étrend során. A K-vitamin létfontosságú a csontok és csontsejtek fejlődésében. Másrészről, ha nincs elég K-vitamin a szervezetben, sérülés esetén erősebb a vérzés is, mert a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban.

A karfiol bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A karfiol olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet fitt és egészséges maradjon. A karfiol fogyasztásának egyik előnye, hogy megfiatalítja a bőrt.

11. A karfiol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek öregedésgátlóként hatnak a bőrre.

12. A karfiol bővelkedik C-vitaminban és mangánban, amelyek erős antioxidánsok. Az antioxidánsok növelik az oxigénmennyiséget a vérben és felgyorsítják az anyagcserét. A gyors anyagcsere által könnyebb az emésztés és a táplálékból is könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Minél több oxigén van a vérben, annál több mérgező anyagot tud kiválasztani a szervezet. Ha a vérben alacsony a toxikus anyagok mennyisége, a bőr is egészségesebb lesz. Az egészségtelen bőr néhány jellemzője a pattanások, hámló bőr, sötét foltok, ráncok, szemölcsök, májfoltok és kiütések.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán, akkor ideje drasztikus lépéseket tenni. A karfiol segít megszabadulni ezektől a bőrproblémáktól. Egyszerűen tegye az étrendje részévé, így bőrre fiatalabbnak fog tűnni.

A karfiol hajra gyakorolt jótékony hatása:

A haj fontos és attraktív jellemzője az ember személyiségének. Habár mostanában férfiak, nők és gyermekek is küzdenek a hajhullással. Majdnem minden zöldséget az egészséges étrend részeként kéne fogyasztani, mivel a zöldségek sok vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a szervezetet.

13. A karfiol számos tápanyaggal látja el a szervezetet, így segíti a haj megfelelő növekedését. A karfiolban természetes módon megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok az A-, E-, C-, K- vitamin, a nátrium, kálium, kalcium, mangán, cink, zsírok, niacin, réz és vas.

14. Mindezek a tápanyagok abban segítik a szervezetet, hogy fenntartsa magát és egészséges maradjon. A rendszeresen fogyasztott karfiol segít a hajhullás megszüntetésében. A vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a szervezet természetes gyógyulási folyamataihoz és fel is gyorsítják azokat. 

15. A száraz és viszkető fejbőr lehet az eredménye annak is, hogy a szervezetből hiányoznak bizonyos lényeges tápanyagok. 

A friss karfiol kiválasztása:

A karfiol ugyanolyan fontos, mint bármilyen más zöldség, amely az étrend része. A friss zöldség kiválasztása azonban nem mindig könnyű. A friss karfiol azonban több tápanyagot tartalmaz; ha nem friss, akkor ez nem azt jelenti, hogy teljesen elvesztette a tápanyagait, de bizonyosan csökkent a tápanyagtartalma és az íze sem az igazi.

Egyszóval, ha friss karfiolt szeretne választani, kövesse a következő tippeket:

•    Keresse a szorosan zárt fejeket:

A karfiolfej a zöldség fogyasztásra szánt része, ezért vásárláskor mindig keresse a szorosan zárt fejeket, mivel azok a friss zöldség jellemzői. Minél lazább a fej, annál állottabb és nem is olyan finom.

•    Keresse a foltokat:

A karfiol fehér fajtái sokkal gyakoribbak és könnyebb is kiválasztani közülük a megfelelőt. Ha már öregebbek és állottak, a fej sápadtabb lesz és foltok jelennek meg rajta. Mielőtt megvásárolja, mindig vizsgálja meg, találhatóak-e foltok a zöldségen, mivel az a frissességét és az egészségét is jelzi.

•    Ellenőrizze a méretet, súlyt és színt:

Amikor kiválasztja a karfiolt, keresse a krémszínű fejeket és inkább a súlyát vegye figyelembe, mint a méretét. Mivel a zöldség feje szorosan összetömörül, ezért nehezebb, mint amilyennek tűnik. Azokat a fejeket keresse, amelyek frissnek tűnnek, és a levelei is zöldek.

A karfiol tárolása

A karfiol tárolása nem könnyű, mivel körülbelül egy héten belül megromlik. A karfiolt ezért jól zárható műanyag csomagolásban tárolja a hűtőben. A karfiolfejet fel is szeletelheti, és úgy is elteheti. Tartsa állandó hőmérsékleten a hűtőben, így a zöldség tárolási idejét is növelheti. Továbbá használat előtt ne mossa meg a karfiolt, mert az felgyorsítja a rothadást – még ha a karfiol hűtőben is van. Csak akkor mossa meg vízzel a zöldséget, mielőtt megfőzné.

Tippek a karfiol felhasználásához (Fogyasztás/főzés)

Sok ízletes recept van, amelyeket a karfiol felhasználásával még finomabbá lehet tenni.

A karfiol legelterjedtebb elkészítési módja a főzés vagy párolás, ami után más zöldségekkel, vagy teljesen külön fogásként szolgálják fel. A karfiol főzéséhez kövesse a következő lépéseket:

•    Főzés előtt (tárolás alatt ne) mossa meg friss vízzel a zöldséget. Ha tárolás alatt mossa meg a karfiolt, az felgyorsítja a rothadást.
•    Egy késsel távolítsa el a zöldség külső leveleit, és válassza le a karfiolfejeket a szárról, amelyhez a levelek kapcsolódnak. Vágja le a kis virágokat a karfiolfej fürtjeiről.
•    Forraljon fel vizet egy edényben és helyezze a karfiol darabokat egy párolóedénybe, majd azt helyezze a forró vízzel teli edény fölé. Takarja le a párolóedényt és párolja a karfiolt 15-20 percig.
•    Az idő leteltével vegye le a párolóedényt a másik tetejéről, és egy késsel vagy villával szurkálja meg a karfiolt, hogy elég puha-e. Ha megfelelő, tegye egy tányérra a zöldséget, adjon hozzá egy csipet sót vagy borsot és tálalja, ahogy szeretné.
•    A zöldség megfőzése ugyanolyan egyszerű, mint a párolás. Az elkészítése hasonló lépésekből áll, mint a párolásnál. Vágja fel a zöldséget, helyezze egy edény forrásban lévő vízbe, majd sózza meg. Főzze legalább 15-20 percig, és tálalja frissen.

Néhány további tipp a karfiol elkészítéséhez

Számtalan más módon is finom fogás készíthető a karfiolból. A karfiol fogyasztásának jótékony hatásai megszámlálhatatlanok. A karfiolt nem szabad túlfőzni, mivel akkor darabokra esik, elveszti az ízét, a színét, és csökkent a tápanyagtartalma. A karfiol olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek főzés közben kellemetlen szagúak, ezért ha minimalizálni szeretné ezt a szagot, adjon hozzá pár csepp citromlevet vagy ecetet, ami csípős ízt ad az ételnek. Továbbá, soha ne főzze a karfiolt alumínium vagy vas edényben, mivel a zöldségben található kémiai anyagok reakcióba léphetnek a fémekkel, az pedig tönkreteszi a zöldség színét és ízét.

A karfiol fogyasztásának egészségügyi hatásai is számtalanok. Sokféle tápanyaggal és ásványi anyaggal látja el a szervezetet és többféle betegség ellen is védelmet nyújt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!