Ha a legendáktól eltekintünk, akkor a legősibb ital közülük a tea. Kb. 2400 éves az első írásos említése Kínából.

Az 1600-as években az angolok terjesztették el a teaivás szokását szinte az egész világon.

A közös bennük, hogy mindegyik tartalmaz több-kevesebb koffeint az elkészítési módtól és a fajtától függően.

Teát termeszteni csak trópusi és szubtrópusi vidékeken lehet. 

A cserje levelei és a fermentációs eljárások alapján 4 főtípusát különítjük el. 

Fekete tea, zöld tea, sárga tea és fehér tea. A koffein tartalma a teáknak is ebben a sorrendben csökken. Egy csésze fekete tea 36mg koffeint tartalmaz, míg egy csésze fehér teában csak 18mg koffein van. Ha tejjel isszák, a koffein lassabban szívódik fel és a hatása elhúzódóbb lesz.

A kávé múltja nem ilyen régi. Kb. ezer évvel ezelőtt etióp kecskepásztorok figyelték meg, hogy a kávécserjét legelésző kecskék szokatlanul élénkek és nyugtalanok. 

A kávébogyó éretten gyönyörű piros. Ezt a piros húst eltávolítják, majd a visszamaradó magot szárítják és pörkölik (majdnem 500 C fokos hőmérsékleten).

Két legelterjedtebb változata az arabica és a robusta típus. Az arabica ízre sokkal jobb, a robusta koffein tartalma magasabb. Egy erős dupla kávé kb. 100 mg koffeint tartalmaz. Ma a legtöbb kávét az USA-ban fogyasztják. Az instant kávék koffein tartalma is magas (majdnem 100mg). 

A koffeinmentes kávé már napjaink realitása. Két alapvető típusa van. Az egyik fajtára az a jellemző, hogy vegyi úton vonják ki a kávéból a koffeint, míg az ennél sokkal drágább fajtákra az jellemző, hogy nemesítés révén  koffeinmentes kávécserjének a terméséből készül. Ezt a gyártók gondosan fel is a tűntetik a csomagoláson.

A kakaó az Új világból származik. Az inkák kakaó italát ma már senki nem inná meg. A francia és a spanyol királyi udvarokból  terjedt el az a változat, amit ma is jól ismerünk. A koffein tartalma alacsony, 6-8 mg.

Majdnem elfelejtettem legújabb korunk népszerű italát, a Colát. 2,5dl Cola 36 mg koffeint tartalmaz, ami nem elhanyagolható mennyiség, főleg a gyermekek esetében!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!