A kecsketej jótékony hatása

•    Sokan nem tudják, de a kecsketejet könnyebb megemészteni, mint a tehéntejet.
•    A kecsketejben kisebbek a zsírcseppek, ezért könnyebben emészthető.
•    40%-a azoknak a babáknak, akik allergiásak a tehéntejre, egyáltalán nem allergiásak a kecsketejre.
•    A kecsketejet gyógyító hatásai miatt gyógyszerekben is felhasználják.
•    A kecsketej közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéntejhez.
•    A baba szervezete könnyebben elfogadja a kecsketejben lévő proteineket. Ezenkívül a tej gazdag B12-vitaminban és folsavban.

Számos tanulmány szerint a babákat nem szabad kecsketejjel etetni. A legjobb azonban az egy évesnél fiatalabb babákat csak anyatejjel vagy speciális bébitáppal etetni, mivel a kecsketej tartalmazhat olyan tápanyagokat, amelyeket a baba veséi esetleg még nehezen emésztenek meg. Ha erre nem figyelnek, ez később aztán súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

1. Laktóz intolerancia:

A tehéntejjel összehasonlítva, a kecsketejben kevesebb laktóz található, ezért tanácsos ezzel etetni azokat a babákat, akiknek laktóz intoleranciájuk van.

2. Zsírtartalom:

A kecsketej nagyon kevés zsírt tartalmaz. Mivel a zsírcseppek nem állnak össze, ezért könnyen emészthetőek a babák számára. A tej ezen kívül több fontos zsírsavat tartalmaz, valamint rövid- és közepes láncolatú zsírsavak keverékét.

3. Kevesebb allergén hatású protein:

A protein a gyomorban lévő savak által áll össze. Minél lágyabbak ezek a savak, annál könnyebben fog emészteni a baba. A kecsketejben ezek a savak lágyabbak, ezért a baba könnyedén meg tudja emészteni.

4. Gyulladásgátló:

A kecsketej gyulladásgátló hatású, ezért a tej jó hatással van azokra a babákra, akiknek bélgyulladásos problémáik vannak.

5. Biotej:

A babák könnyebben megemésztik a kecsketejet, mivel az közelebb áll az anyatejhez. Mivel majdnem ugyanolyan tulajdonságokkal bírnak és szinte megegyeznek felépítésileg, a kecsketej helyettesítheti az anyatejet.

6. Gazdag kalciumban:

Téves az, hogy csak a tehéntej gazdag kalciumban, mivel a kecsketej is gazdag kalciumban, más vitaminokban és tápanyagokban, amely a tehéntejben is megtalálható.

7. Nyálka:

A tej hozzájárulhat a nyálka, az allergia és a kiütések megjelenéséhez a babáknál. Ha azonban a babát kecsketejjel eteti, csökkentheti a nyálka képződését.

Habár a kecsketejnek számtalan pozitív hatása van, mindenképp konzultáljon az orvossal, mielőtt a babát kecsketejjel kezdené etetni. Ezáltal megbizonyosodik arról, hogy a baba semmire sem allergiás, ami a tejben található.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!