Mint a neve is utal rá, a kecskevaj a kecske tejéből készül. Azt viszont kevesen tudják, hogy a kecsketej tetején nagyon kevés föl található. Sokkal kevesebb, mint a tehéntej tetején, ezért a vajkészítés folyamata is egy kicsit nehezebb. A kecske naponta csak néhány deci tejet ad, ahhoz képest, hogy a tehén naponta akár több litert is.

•    Felépítésében ez áll legközelebb az emberi tejhez.
•    Könnyebb megemészteni, mivel kisebb zsírokat tartalmaz.
•    Rövidebbek a zsírsav láncai is, ezért könnyebb táplálék a szervezet számára.
•    A kecsketej kevesebb laktózt tartalmaz.
•    Természetéből adódóan kevés koleszterint tartalmaz.
•    A kecsketejben számtalan ásványi anyag, vitamin és sok kalcium található.
•    Elősegíti a vas és kalcium felszívódását a szervezetben.
•    A kecsketej enyhén lúgos, szemben az enyhén savas tehéntejjel.
•    Habár népszerű, a tehéntej felelős a puffadásért és az gyomor irritációjáért. Aki azonban kecsketejet fogyaszt, nem tapasztal ilyen problémákat.

Kétségtelen, hogy a tehéntej nagyon egészséges. Ezzel ellentétben azonban a tehéntej proteinje tudvalevőleg bizonyos allergiás reakciókat indíthat be bizonyos embereknél. A kecsketejet jobban tolerálja a szervezet, mivel az kevesebb mennyiségben tartalmaz ilyen allergén hatású proteineket. A kecsketejnek ezen kívül számos pozitív hatása van.

Most pedig nézzük a kecskevaj jótékony hatásait:

1. Gyorsabban olvad:

A kecskevajnak alacsony az olvadási pontja. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban kezd olvadni, mint más típusú vaj, ezért hamarabb a finom ételekhez adhatja.

2. Jobban emészthető:

Mivel kevesebb laktózt tartalmaz, a kecskevaj könnyebben emészthető, mint a tehénvaj. A laktóz-intoleráns emberek például ezáltal kiélvezhetik a kecskevaj előnyeit.

3. Könnyed táplálék:

Nem úgy, mint a tehénvaj, a kecskevaj nagyon könnyed. A vaj krémje könnyedebb, mint a hagyományos vaj, mivel más a zsírszerkezete. A kecskevajtól az ételek finomak lesznek, valamint könnyedebbek is.

4. Jellegzetes ízű:

Aki először kóstolja a kecskevajat, azt mondja, a vajnak pézsma, kecskeszerű íze van. A vaj azonban édes, különleges ízt ad az ételeknek. Különösen kellemes tengeri sóval párosítva. Csak fogyassza retekkel, és máris kiélvezheti a kecskevaj ízét.

5. Hófehér:

A kecskevaj hófehér színű, mivel nem tartalmazza azokat a hozzáadott tápanyagokat, amelyektől a tehénvaj sárga lesz. Mivel ugyanolyan színű, mint a tej, ez arra utal, hogy minden eredeti tápanyag megtalálható benne. A kecskevaj még a tej földes aromáját is megőrzi.

6. Nedvességtartalom:

A kecskevajnak magas a nedvességtartalma, mint a tehénvajnak. Ha zöld levelű zöldségekkel főzik meg, jól beborítja a leveleket, valamint puhává és finommá teszi őket.

7. Kalóriatartalma:

2 kanál kecskevaj 75 kalóriát tartalmaz. De a kalóriatartalomba benne foglaltatnak a zsírok is, amelyek serkentik az emésztést. Mivel a kecsketej természetéből adódóan kevés kalóriát tartalmaz, jó választás lehet.

8. Sokféleképpen felhasználható:

A kecskevaj ugyanúgy felhasználható, mint a tehénvaj. Kenhető pirítósra, belekeverhető a sütemény tésztájába, és megpiríthatóak vele a zöldségek egy kis borral. 

9. Kevésbé tartalmaz méreganyagokat:

Manapság a teheneket sokszor telepumpálják növekedési hormonokkal, hogy növeljék a tejtermelést. A tehéntej ipari mennyiségben előállított termék, ezért megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kecskevaj azonban nem tömegtermelésben előállított táplálék, ezért kevésbé tartalmaz méreganyagokat.

10. Tápláló:

A kecskevaj ugyanúgy táplál, mint a tehénvaj, csak jobb hatással van az emésztésre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!