Csak úgy, mint a gyümölcs, amiből készül, a keserű csokoládé tele van erős antioxidánsokkal és számos olyan lényeges tápanyagot tartalmaz, amelyek segítenek egészségesnek és szépnek maradni.

Az egészségügyi hatások mellett a keserű csokoládé a szépségre is jótékony hatással van.

Az olyan erős antioxidánsok, mint a flavonoidok, megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket és csökkenti az agyvérzés kockázatát. Ezenkívül ellenőrzés alatt tartja a vér koleszterin szintjét és a vérnyomást. Továbbá a jó látás is a keserű csokoládé egyik pozitív hatása.

A keserű csokoládé bőrre gyakorolt jótékony hatása

A keserű csokoládé olyan bőrbarát alapanyag, amelytől a bőr egészséges és ragyogó lesz.

Amint már említettük, a keserű csokoládé erős antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik a bőrt a szabadgyökök okozta kártól; a bőr sokáig puha, rugalmas és fiatal marad.

Napvédő tulajdonságai miatt védi a bőrt a káros UV sugaraktól és így megelőzhető vele a napégés és a bőrrák.

A keserű csokoládé rendszeres fogyasztásától sima és szép lesz az arcbőre; a csokoládé hidratálja és táplálja a bőrt.

A keserű csokoládé koffeinnel kombinálva kiválóan méregteleníti a bőrt. Eltávolítja az elhalt hámsejteket és segít abban, hogy az újonnan kialakult bőr szabadon lélegezhessen.

A stressz rossz hatással van a szépségre. Ha nem tartják ellenőrzés alatt, akkor pedig az egész személyiséget tönkreteheti. A keserű csokoládé stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik, és mivel csökkenti a stresszhormonok szintjét, így a bőr is ragyogóbb lesz.

A keserű csokoládé hajra gyakorolt jótékony hatása

Javítja a fejbőr vérkeringését, így a haj is egészségesebben és ragyogóbban nő. A jobb vérkeringésnek köszönhetően pedig hatásosan csökkenti a hajhullást.

Más alapanyagokkal keverve a keserű csokoládé hozzájárul a hajszálak egészségéhez, így a haj fényesen sima és dús lesz.

A gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően a keserű csokoládé minimalizálja a fejbőrfertőzések kialakulásának esélyét.

A keserű csokoládé egészségre gyakorolt jótékony hatása

Szívbaj: A keserű csokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, min a flavonoidok. Az antioxidánsok a szervezet egyik legfontosabb elemei, mivel megakadályozzák a szabadgyökök által okozott öregedést, amik a szív és érrendszeri betegségek többségéért is felelősek.

Vércukorszint: Nehéz elhinni, hogy egy cukorban gazdag anyag kiegyensúlyozza a vércukorszintet, de így igaz.

A keserű csokoládéban lévő cukor nem nagyon hat a szervezetre, mivel alacsony a glikémiás indexe. Ezenkívül, mivel gazdag flavonoidokban, segíti az inzulin cukorszintre gyakorolt hatását.

Koleszterin: tudvalevőleg a koleszterin elzárja a vénákat és artériákat, így azok nem funkcionálnak normálisan. A keserű csokoládé azonban csökkenti az LDL („rossz” koleszterin) szintet az artériákban és a szívben.

Hangulatjavító: A stressz olyan negatív faktor, amelytől mindenkinek minél hamarabb meg kéne szabadulnia. A keserű csokoládé olyan összetevőkből áll, amelyek segítik az agysejtek általi endorfintermelést, ami javítja a hangulatot. A csokoládé stimulálja az agysejteket és ellazítja az embert.

Bőrvédelem: A keserű csokoládéban lévő flavonoidoknak pozitív hatása van a szervezetre. Az egyik ilyen hatása például, hogy véd a Nap káros UV sugarai ellen.

Megelőzi az agyvérzést: Az olyan megnövekedett szintű flavonoidok, mint az epikatekin, védik az agyat az agyvérzéssel szemben, epikatekin pedig nagy mennyiségben található a keserű csokoládéban. Azok az emberek, akik keserű csokoládét fogyasztanak, kevésbé hajlamosak az agyvérzésre, mint azok, akik nem fogyasztanak keserű csokoládét.

Kezelhető vele a vérszegénység: A keserű csokoládéban lévő flavonoidok segítenek a vérszegénység kezelésében és azokra is jó hatással van, akik nem megfelelően táplálkoznak.

Javítja a látást: A tanulmányok kimutatták, hogy a keserű csokoládéban lévő flavonoidok javítják az agy vérellátását, így a látást is.

Kognitív funkciók: A keserű csokoládé fogyasztásával serkenthetők az emberi szervezet kognitív funkciói, mivel a csokoládé javítja az agy vérellátását.

Vérnyomás: A keserű csokoládé gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a réz és a magnézium, amelyek a normális vérnyomás fenntartásáért felelősek, ezért különösen hasznos azoknak az embereknek, akiknek túlzottan hullámzik a vérnyomása.

A keserű csokoládé kiválasztása és tárolása

Sokféle keserű csokoládé márka kapható, ezért kissé nehéz kiválasztani a legjobbat. Íme azonban néhány tipp, amelyek segíthetnek a megfelelő csokoládé kiválasztásában:
•    Amikor megveszi a keserű csokoládét, olyat válasszon, amely felszíne sima és hibátlan. A választott csokoládénak nem kéne fakónak lennie, és nem lehet rajta semmilyen csík vagy pötty.
•    Ha lehetséges, törje meg a csokoládét, mielőtt kifizeti. Ha a törés hangja erőteljes, gondolkodás nélkül megveheti. A csokoládé szerkezetére is fordítson különös figyelmet. Ha szemcsés vagy túlzottan zsíros, ne vásárolja meg; keressen inkább selymesebb textúrájú csokoládét.
•    Mielőtt megvásárolja, kóstolja meg a csokoládét. Ha az íze és aromája csokoládés, megvásárolhatja.
•    A keserű csokoládét hűvös, száraz helyen tárolja, és ne tegye ki közvetlen napfénynek.
Felhasználási tippek
•    Amikor felfőzi a csokoládét, ne adjon hozzá vizet, mivel az megkeményíti a csokoládét. A csokoládés recepthez minden edényt és eszközt tartson szárazon, mivel egy kis nedvesség is tönkreteheti az egész receptet.
•    Ne olvassza a csokoládét túl magas hőmérsékleten.
•    Mivel a keserű csokoládénak sokféle pozitív hatása van, azoknak is fogyasztania kéne, akik annyira nem szeretik ezt a fajta csokoládét, mivel egyesíti magában a csokoládé és az egészségre gyakorolt pozitív hatások előnyeit.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!