Ez a gyümölcs egész évben elérhető- A kaliforniai kiwi novembertől májusig érik. Az új-zélandi kiwi júniustól októberig terem. Általában körülbelül 10 dkg és 7 cm hosszú. A zöld hús krémes állagú és intenzív ízű akár a dinnye, az eper vagy a banán.

Allergiás reakciók

Sokaknál előfordulhatnak allergiás reakciók, amennyiben nagy mennyiségben fogyasztják a kiwit.

A kiwi egyedi ízéről és számos jótékony hatásáról ismeretes, de nagy mennyiségben fogyasztva jelentős mellékhatásokkal is bír. Íme, a 10 leggyakoribb:

Kiütések és duzzanatok

A túlzott kiwifogyasztás csalánkiütésekhez, súlyosabb esetben és anafilaxiához vezethet. Emellett, asztmatikus nehézlégzés is előfordulhat. Emellett a szájüreg irritációját is előfordulhat.

Orális Allergia Szindróma (OAS)

Sokan észleltek az OAS-t a túlzott kiwifogyasztásnak köszönhetően. Ennek tünetei a szájüreg az ajkak és a nyelv megduzzadása. Emellett szájüregi viszkető érzéshez is vezet.

Dermatitis

Azok akik napi szinten sok kiwit fogyasztanak, különböző bőrproblémákat észlelhetnek, mint a dermatitis.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A kiwi túlfogyasztása akut hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet. Ez az ízletes gyümölcs káliumban, szerotoninban és E- és C-vitaminban gazdag. Ezek magas koncentrátumú bevitele megváltoztathatja a vér triglicerid szintjét, ez pedig hosszútávon károsíthatja a hasnyálmirigyet.

Hasmenés és ájulás

A túlzott kiwifogyasztás hányáshoz, hányingerhez és hasmenéshez vezet. Emellett ájuláshoz és nyelési nehézségekhez is vezethet.

Latex allergia

Kutatások kimutatták, hogy sokan akik allergiásak a latexre, allergiásak a kiwire is. Tehát ha allergiás a latexre, kerülje a kiwi és a kiwi származékok fogyasztását. 

Szoptatás és terhesség

Ha terhes, vagy szoptatós kismama konzultáljon orvosával az elfogyasztható kiwi mennyiségéről. A terhesség alatt való túlzott kiwifogyasztás ártalmas lehet.

Bizonyos gyógyszerek hatását megváltoztathatja

A kiwi gombaölő hatású és kutatások szerint addiktív lehet, ha más gombaölő gyógyszerekkel együtt fogyasztják.

Emellett bizonyos gyógyszerekkel szedve növeli a vérzékenységet. Ilyen gyógyszerek az aszpirin, a heparin, antikoagulánsok, a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők és az antitrombocita gyógyszerek.

Befolyásolhatja egyes táplálék kiegészítők és gyógynövények hatásait

A kiwi gombaölő hatású szerekkel való együttes fogyasztása függéshez vezethet. A kiwi magas szerotonin koncentrációjú. Így a szelektív szerotonin felvevést gátlók (SSRIs) megváltoztathatják a szervezet szerotonin szintjét. Így az SSRIs és a kiwi együttes fogyasztása hatással bírhat a szerotonin szintre.

Ha bármilyen, nagyobb mennyiségű gyógyszert szed, vagy komoly egészségügyi problémákkal küzd, mindenképp konzultáljon orvosával a kiwifogyasztás veszélyeiről.

Emellett mindenki számára érdemes mérsékelt mennyiségben fogyasztani a kiwit. Ha a fenti mellékhatások bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz minél előbb.

Praktikus tanács! Túróhoz, túrótortához soha ne használja, mert bár nagyon jól mutat a fehéren a zöld, de az íze keserű lesz!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!