A koffeinmentes kávé természetesen nem teljesen koffein-mentes. A nemzetközi felmérések szerint ugyanis a koffeinmentes kávé 97-99%-ban nem tartalmaz koffeint.

Koffeinmentes vs. általános kávé:

A koffeinmentesítés olyan egyszerű folyamat, mely során a kávébabokból eltávolítják a koffeint. Egy csésze koffeinmentes kávé körülbelül 2-5 mg koffeint tartalmaz, míg egy csésze átlagos kávé 60-150 mg-ot.

Háromféle módon vonhatják ki a koffeint a kávéból. Ezen folyamatok során természetes oldószereket, széndioxidot vagy vizet használnak.

A koffeinmentes kávéval leszokhat a koffeinről, de a kávé fogyasztásának így is lehetnek mellékhatásai.

1. Szív- és érrendszeri problémák:

A koffeinmentes kávé mellékhatásai akár életveszélyesek is lehetnek. A tanulmányok kimutatták, hogy a koffeinmentes kávé növeli a szívroham kockázatát, valamint növeli a „rossz” koleszterin szintjét, így hajlamosabbá tesz a szívproblémákra, és szívrohamra. Másrészt viszont koffeinmentes kávé fogyasztásának csökkentésével szabályozható a plazma homocisztein szintje, és megakadályozható a szívkoszorúér-problémák kialakulása.

2. Csontritkulás:

A koffeinmentes kávé hatással van a csontsűrűségre. Ha a savasság a szervezetben túl magas, akkor kevesebb a kalcium és kiürülnek az ásványi anyagok a szervezetből. Ezáltal az ember hajlamosabb lesz a csontritkulásra és más csonthoz köthető betegségekre.

3. „Rossz” koleszterin:

A koffeinmentes kávé megnöveli a „rossz” koleszterinszintet, mivel növeli a szervezetben az apolipoprotein B szintjét, ami a „rossz” koleszterin egyik legfőbb alapanyaga.

4. Reumás ízületi gyulladás:

A koffeinmentes kávé hajlamossá tesz a reumás ízületi gyulladásra. Egy mostani tanulmány szerint napi négy csésze koffeinmentes kávé növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Másrészről napi 3 csésze tea azonban csökkenti az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét.

5. Növeli az anyagcsere savasságát:

A kávé természeténél fogva savas hatású anyag, a koffeinmentes kávé pedig még savasabb, mint az átlagos kávé. Reflux, majd fekélyek kialakulásához vezethet, ezért ha gyomorfekélye van, ne fogyasszon koffeinmentes kávét.

6. Növeli a gasztrin szintet:

A koffeinmentes kávé a gasztrinszintet is megemeli, amely hormon serkenti a gyomorsav termelését, így növeli a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimjének mennyiségét is.

A koffein mentes kávék külön csoportját képezik a nemesítés útján kiszelektált kávécserjék, melyek alapból nem tartalmaznak koffeint. Ezek ma még nagyon drágák, de ezekre a kávékra a fenti megállapítások értelemszerűen nem terjeszthetők ki. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!