Dr. Giulio Maria Pasinetti, a new york-i Mount Sinai Orvostudományi egyetem neurológiai és pszichiátriai rezidens professzora kutatásai alapján a koffeinmentes kávé fogyasztása pozitív egészségügyi hatásokkal bír. Kutatása középpontjában a koffeinmentes kávé mentális gyengülést visszafordító, illetve azt megelőző tulajdonsága állt.

Mitől egészséges a kávé? 

A kávébabok ízét, színét, aromáját adó anyagok mind pozitív hatással vannak az egészségre. A kávé fontos alkotóeleme a fenolok közé tartozó kávésav, amely hatékony rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kávé klorogénsavat is tartalmaz, ami a máj glükóz termelését csökkenti, így meggátolja a nagy cukortartalmú ételek fogyasztását követő magas vérnyomás kialakulását.  

A koffeinmentes kávé a friss kutatási adatok szerint, pozitív hatással lehet egészségünkre.

Habár a kávéfogyasztás egészségügyi hatásai között olyan pozitívumok szerepelnek, mint a rákmegelőzés és a cukorbetegség megelőzése, a benne található koffein veszélyes hatással lehet a szívműködésre. 
A tanulmány kimutatja, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása meggátolhatja az időskori, vagy betegség által kialakuló mentális gyengülést. A koffeinmentes kávé fogyasztása felgyorsítja a szervezet cukor anyagcseréjét, vagyis a cukor energiává alakítását. Alzheimer kórban, vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében pont a lassított cukor anyagcsere okozza a mentális gyengülést. 

Koffeinmentesítés: 

A kávé koffeinmentesítése után a kávéban maradó cafestol olaj elősegíti a szervezet epesav termelését, valamint erős gyulladáscsökkentő hatással bír, amely az agyra gyakorol pozitív hatást. Mindezek mellett a koffeinmentes kávé ugyanolyan erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, mint koffeintartalmú változata. Az igazi koffeinmentes kávé azonban nem ez! A valódi koffeinmentes kávéból nem kémiai eljárásokkal vonják ki a koffeint, hanem olyan kávécserjékről van szó, amiket már úgy nemesítettek ki, hogy azok koffeint már egyáltalán nem is tartalmaznak (kivétel nélkül arabika fajtákról van szó). Ezt a gyártók mindig gondosan fel is tüntetik a kávé dobozán. Csak ilyent vásároljunk!

Egészségügyi hatások: 

-    A koffeinmentes kávé csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát    

Magas antioxidáns tartalma miatt a koffeinmentes kávé megvédi a sejteket a károsodástól. Ily módon csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel a koffeinmentesítési folyamat nem távolítja el a kávéból a vér glükóz szintjét rendben tartó klorogén savat.

-    Rákmegelőző hatás

A koffeinmentes kávé magas antioxidáns tartalma segít a rák és az idősödéssel járó problémák kialakulásának megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy rendszeres koffeinmentes kávé fogyasztásával megelőzhető a bélrák kialakulása, valamint női fogyasztók esetében a mellrák kialakulása is.

-    Csökkenti a szívproblémák kialakulásának kockázatát 

A koffeinfogyasztás szívritmus zavarokat okozhat,  növelheti a vérnyomást, alvászavarokat okozhat, valamint nyugtalanságot, szorongást. 

-    Csökkenti az időskori és az Alzheimer kórral együtt járó mentális problémák kialakulását

A kávébabban található polifenolokat, amelyek az agy kognitív képességeit, így a memóriát is javítják, nem távolítja el a koffeinmentesítés.

A koffeinmentes kávé felsorolt pozitív hatásai nem puszta kitalációk, hiszen azokat kutatásokkal alátámasztott tények bizonyítják. Való igaz, nem olyan hatékony ébresztőszer, mint egy bögre erős kávé, de cserébe biztosítja a hosszú és egészséges életet.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!