Sokáig úgy tűnt, a kérdés meg van oldva, hiszen akik szeretik az igazi feketekávé ízét, de nem kívánnak a koffein hatásaiból részesülni, nekik ott van a koffeinmentes kávé. Közelebbről megvizsgálva a kérdést a helyzet koránt sem ilyen egyszerű.

Mintegy húsz évvel ezelőtt a koffeint a kávéból triklór-etlinlénnel vonták ki. Sajnos az oldószer nyomokban, de bennmaradt a kávéban, a triklór-etilénről pedig hamar kiderült, hogy erősen rákkeltő a vegyület.

A legjobb minőségű koffeinmentes kávékból nem vegyszerek segítségével vonják ki a koffeint, hanem a kávécserje eleve nem tartalmazza azt.

Ezt követően a triklór-etilént kicserélték metilén-kloridra, ami talán kevésbé toxikus, mint a triklór-etilén, de erről is kiderült, hogy nyomokban a kávéban marad és az is nyilvánvalóvá vált, hogy szintén rákkeltő hatású vegyület.

A harmadik és legjobb megoldást az utóbbi évtized hozta el. A növénynemesítők áldozatos munkája révén sikerült olyan kávécserjéket kinemesíteni, amik ízre pontosan olyan jók, mint a koffeint tartalmazó kávék, azonban ezek koffein tartalma elenyésző.

Ez a koffeinmentes kávé már nagy biztonsággal ajánlható mindenkinek, aki a kávé ízét, zamatát kedveli.

A kérdés csupán az: vajon tudjuk-e, rajta van-e a csomagoláson, amikor koffeinmentes kávét vásárolunk, hogy milyen kávéról van szó? Olyanról-e amelyikből kémiai úton vonták ki a koffeint vagy olyanról, ami eleve már nem tartalmaz koffeint?

Sajnos, ha megnézzük a hazánkban kapható választékot, akkor erre az alapvető kérdésre nem kapunk semmiféle választ a csomagoláson lévő adatokból.

Talán segít az eligazodásban az a tény, hogy a valódi koffeinmentes kávé az kifejezetten drága, mivel ezek a cserjék még csak korlátozott számban terjedtek el és a nagy kávétermelők sem tudják a piaci igényeket maradéktalanul kielégíteni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!