A kókuszvíz rendkívül egészséges, azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását.

1. Nem megfelelő a sportolók számára:

Ha szívesen fogyaszt kókuszvizet a dehidratáltság kezelésére azonnal edzés után, akkor igyon inkább ásványvizet, mivel a víz nátriumtartalma több mint a kókuszvízé, a nátrium pedig segít a dehidratáltság kezelésére.

Másrészről, ha más sporthoz fogyasztott energiaitalokkal hasonlítjuk össze, a kókuszvíz sokkal kevesebb szénhidrátot, viszont tízszer annyi káliumot tartalmaz. A kókuszvíz egytized annyi nátriumot tartalmaz, mint más sportitalok.

2. Sok kalória található benne:

Habár a kókuszvíz nem tartalmaz olyan sok cukrot, mint sok sportital és gyümölcslé, de elég sok kalória található benne. Már 310 gramm kókuszvíz is 60 kalóriát tartalmaz. Ezért a kókuszvízből nem szabad túlzott mennyiséget fogyasztani.

3. Allergia:

Néhány ételallergiával küzdenek, vagyis allergiásak bizonyos ételekre vagy tápanyagokra, ezért azokat nem fogyaszthatják. Hasonlóan a kókuszvíz is okozhat allergiás tüneteket.

A kókusz alapvetően fán termő dióféle, ezért akik allergiásak az ilyen anyagokra, a kókuszvízre is allergiásak lehetnek.

4. Vízhajtó hatású:

A túl sok kókuszvíz fogyasztása vízhajtó hatású. Habár a közepes mennyiségű kókuszvíz hidratál, a túl sok fogyasztása már egészségtelen lehet.

5. Elektrolit egyensúly:

A kókuszvíz káliumtartalma miatt kiváló ital, habár ugyanezen tulajdonsága miatt túlzott fogyasztása negatív hatással is lehet az egészségre.
Speciális esetben például a kókuszvíz fogyasztása hyperkalaemia kialakulásához vezethet, ami gyengeséget okoz, és perceken belül az ember elveszítheti az eszméletét.

6. Hashajtó hatású:

A túl sok kókuszvíz fogyasztása hashajtó hatású lehet az emésztésre. Mivel a kókuszvíz természetes hashajtó, nem ajánlott azoknak az embereknek, akiknek problémájuk van a bélmozgásukkal. Emiatt ne fogyasszon nagy mennyiségű kókuszvizet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!