A kukoricát senkinek nem kell bemutatni, de például közkeletű az a hibás elképzelés is, hogy a kukorica zöldség. A kukorica egyáltalán nem zöldség, hanem étkezési gabonaféle. Eredetileg Mexikóban és Közép-Amerikában termelték, ma már bárhol elérhető. 

A 10 leggyakoribb negatív mellékhatás

Íme, a leggyakoribb mellékhatások, amelyeket jobb, ha észben tart.

A kukorica lédús, édes és egészséges, kellemes látványt is nyújt. Persze nem csak sárga kukorica létezik, lila, barna és kék színben is elérhető. A sárga és a fehér kukorica cukor- és vajkukoricaként ismert, gyermekek és felnőttek nagy kedvence. Indiában például tűzön pirítva eszik. Pizza feltétként is használatos emellett főzve köretként vagy nyersen is fogyasztható. Sokféle jótékony hatása van, de vajon káros is lehet?

Allergiás reakció

A kukoricafogyasztás allergiához és kiütésekhez vezethet, emellett a nyálkahártya felduzzadása és hányás is előfordulhat. Sokaknál asztmaroham vagy fulladás jelenik meg kukoricafogyasztás után. Ennek legfőbb oka a kukoricából származó meg nem emésztett fehérje.

Pellagra veszély

Ha sok kukoricát fogyaszt, fellép a pellagra kockázata. A pellagra egyfajta vitaminhiányos betegség, amelyet főként a niacin hiánya okoz. A kukorica aminosavakban (lizin és triptofán) és niacinban szegény. Amennyiben tehát a kukorica az étrendjének fontos részét képezi, akkor ügyeljen arra, hogy vitaminban gazdag ételekkel egészítse ki azt, hogy megelőzze a betegséget.

Cukorbetegek számra nem alkalmas

A kukorica növeli a vércukor szintet, szénhidrátban rendkívül gazdag, így cukorbetegek számára nagy mennyiségben nem ajánlott.

Puffadást és gázokat okoz

A kukoricában sok a keményítő, ez a vastagbélben bomlik le és ezen folyamat során sok gáz keletkezik. Tehát ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt kukoricát az puffadáshoz és gázokhoz vezet.

Emésztési problémákat és hasfájást okoz

A kukorica megfelelő rost és tápanyag forrás, amely segíti a káros méreganyagok szervezetből való kiürülését. Azonban ezen rostok túladagolása árthat a gyomornak. Akár ha túl sok kukoricapelyhet eszünk, már az gyomorgörcshöz vezethet. Figyeljen tehát arra, hogy mennyi kukoricát fogyaszt, akármilyen formában is.

Bélirritációhoz és hasmenéshez vezet

A kukoricát nem szabad nyersen fogyasztani, mert hasmenést okoz. A kukorica emellett sok más bélrendellenességhez is vezethet. Ha valamilyen súlyosabb problémát észlel, forduljon orvoshoz.

Fogszuvasodást okoz

A kukorica cukorban rendkívül gazdag, így fogszuvasodáshoz is vezethet. Ez egy viszonylag ritka mellékhatás, de mégis érdemes komolyan venni. Kukoricafogyasztás után ne felejtsen el fogat mosni.

Csontritkulást okoz

A sok kukoricát tartalmazó étrenden élőknél előfordulhat a csontritkulás is, mivel a kukoricában rendkívül kevés a kalcium. Ez persze csak akkor érvényes, ha a kukorica mellé nem fogyaszt elég kalciumban gazdag ételt.

Súlynövekedéshez vezet

Ahogyan már korábban említettük a kukorica cukorban és szénhidrátokban rendkívül gazdag, ez elhízáshoz is vezethet. A diétázóknak érdemes kerülnie a kukoricát.

Letargiához  és levertséghez vezet

A cukorban nagyon sok a keményítő ez pedig álmossághoz, levertséghez és letargiához vezethet. 

Ezek a kukorica negatív mellékhatásai, ezek közül a legtöbb kiegyensúlyozott étrenddel orvosolható. Egyébként pedig érdemes az adagok nagyságára figyelni. Mindazonáltal ne feledjük. A rizs és a búza mellett a legfontosabb élelmiszer az egész világon!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!