A kurkuma, amit a világ legegészségesebb fűszerének tartanak, már évezredek óta használatos betegségek széles skálájának gyógyítására. A test méregtelenítése és az emésztés elősegítésétől kezdve a krónikus gyulladásos betegségekkel és a rákkal szemben is használják. Úgy tűnik, hogy a kurkuma minden, amire egy embernek szüksége lehet.

Ennek ellenére sajnos az emberek egy kis csoportjának több kárt hozhat, mint hasznot.

Mielőtt beleépítené étrendjébe – mindegy, hogy a friss gyökeret, a port vagy a kapszulát / étrendkiegészítőt- győzödjön meg róla, hogy nem esik bele az alábbi csoportok egyikébe se, mert ha igen, ez a csodatevő fűszer rémálommá is válhat. 

A kurkuma 6 mellékhatása, amit jó, ha ismer

1. Ronthatja az epehólyag problémákat

Az amerikai National Institues of Health ( NIH) szerint a legjobb, ha elkerüljük a kurkumás étrendkiegészítőket ha epehólyag problémákkal, például epekővel vagy epevezeték elzáródással küzdünk, ugyanis a kurkuma miatt ez az állapot rosszabbra fordulhat. 

2. Növeli az oxalát szintet

Az amerikai Clinical Nutrition folyóiratban publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kurkuma növeli a vizeletből kiválasztott oxalát szintjét. Ez növelheti a vesekő kialakulásának esélyét azoknál, akik hajlamosak erre.

3. Növeli a gyomorsavat

Annak ellenére, hogy a kurkuma bizonyítottan segít számos emésztőrendszerrel kapcsolatos problémának a kikúrálásában, ha gyomorsavtól, refluxtól vagy gyomorégéstől szenved, akkor ne vigye túlzásba. A kurkuma lehetséges, hogy stimulálja a savtermelést és ha a fentebb említett problémák valamelyikében szenved, akkor az a legutolsó, amire szüksége van.

4. Vérhigító

Az amerikai NIH szerint a kurkuma, főleg magas dózisban és étrendkiegészítőkben elkerülendő azok számára akik véralvadás problémákkal vagy vérzéssel kapcsolatos problémákkal küzdenek. A kurkuma higíthatja a vért és úgy tűnik, hogy interakcióba lép azokkal a gyógyszerekkel, amik gátolják a véralvadást. Ezek közé tartozik az aszpirin, az ibuprofén (Advil), és a warfarin. 

A NIH szerint a kurkumát nem szabad együtt használni az olyan gyógynövényekkel vagy étrendkiegészítőkkel együtt, amik szintén vérhigító hatásúak. Ezek közé tartozik a : angyalgyökér, szegfűszeg, vörösgyökerű zsálya, fokhagyma, gyömbér, ginkgo, panax ginzeng, réti here és a fűzfa. 

Ezek mellett pedig ajánlott a kurkuma fogyasztásának abbahagyása két héttel műtét előtt annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az extra vérzés a műtétek után.

5. Várandósság és kurkuma

Habár a kurkuma mérsékelt fogyasztása biztonságos terhesség és szoptatás alatt (frissen vagy porított formában), a kurkumás étrendkiegészítőket minden formában jobb elkerülni. Ahogy már fentebb is említettük, higíthatja a vért és stimulálhatja a méhet és a menstruációt, ami veszélyeztetheti a terhességet. 

Annak ellenére, hogy nem igazán készült még tanulmány a kurkuma és terhesség témakörében, jobb ha biztosra megy.

6. Zavart okozhat a cukorbetegségre szedett gyógykezelésben

A kurkuma egy remek fűszer, amivel kontrollálhatja a vércukorszintet. Emberek a világ minden pontján élvezhették jótékony eredményeit, amikor a diabétesz előtti állapotban vagy a kettes számú cukorbetegséggel szemben használták. 

Ennek ellenére viszont a kurkuma használata csak akkor biztonságos, ha olyan emberek használják, akik nem használnak más cércukorszint csökkentő gyógyszert. Ha ezeket a gyógyszereket kurkumával kombinálják, a vércukorszint olyan alacsonnyá válhat, ami már hipoglikémiát is okozhat. 

Mennyi kurkuma fogyasztható ezen mellékhatások elkerülésének tekintetében? 

Azon emberek, akiknél a fentebb említett állapotok egyike se áll fent, naponta 2 gramm szárított, reszelt kurkumát fogyaszthatnak . Ez körülbelül  1.5 tesákanál kurkumapornak és körülbelül 1-2 evőkanál frissen reszelt gyökérnek felel meg. 

Az étrendkiegészítőként fogyasztott kurkuma ajánlott napi mennyisége 400-600 mg, legfeljebb naponta 3 alkalommal. A NIH szerint ez lehet 500 mg, naponta négyszer. 

Ha a fentebb leírtakból bármelyiket tpaszatlaja, beszéljen egészségügyi szakértőjével vagy orvosával. A gyökér vagy por étrendbeiktatása a legtöbb esetben teljesen jól működhet. Az étrendkiegészítők sűrítettségük miatt nagyobb körültekintéssel használhatók. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!