A kutatás során 30 nőt és 30 férfit vizsgáltak, a résztvevők fele rendszeresen dohányzott. Nyolc héten keresztül napi 85 gramm vizitormát kellett elfogyasztaniuk, ami egy müzlistálnyi adagnak felel meg. A leglátványosabb javulást a dohányosok körében mérték, amely annak is köszönhető, hogy a dohányzás nagymértékű oxidatív stresszt okoz a szervezetnek, illetve a dohányosok szervezetében sokkal alacsonyabb az antioxidáns szint mint a kutatásban résztvevő nem dohányzó vizsgáltak szervezetében. 

Ian Rowland, a kutatást vezető professzor a következőt nyilatkozta: “Kutatásunk eredményei nagyon fontosak, hiszen az eddigi kutatások étkezési szokásokat kutatva azt fedeztük fel, hogy a nagyobb mennyiségű keresztesvirágú zöldség, mint a vizitorma fogyasztása csökkenti a rák kialaklásának esélyét, ám nem szolgáltatnak egyértelmű ok-okozati összefüggéseket. Az eddigi kutatások ezen felül laborokban, vagy állatokon végzett kísérletek formájában folytak, míg a mi kutatásunk egyedisége abban rejlik, hogy könnyedén elfogyasztható mennyiségű vizitorma hatását vizsgáltuk az emberi szervezetre, és a benne esetlegesen kialakuló betegségekre.

Az egyik amerikai egészségügyi magazinban jelent meg a cikk, amely bizonyítja, hogy a vizitorma rendszeres fogyasztása nem csak a DNS károsodást csökkenti, hanem a szabadgyökök károsító hatását is csökkenti.

A vér DNS károsodása az egész testben bárhol megtalálható rákos megbetegedést jelezheti, amely kialaklási esélyeit csökkenti a vizitorma fogyasztása. A megvizsgált csoport jól példázza az átlag lakosságot, hiszen 19 és 55 év közötti önkéntesek vettek részt a kutatásban. Naponta csupán egy adag vizitormát kellett a mindennap elfogyasztott ételeik mellé elfogyasztani, a kutatás végén mért eredménye pedig kimagaslóak voltak, ezért mindenkinek ajánlott a vizitorma fogyasztása.”

A vizitorma diéta legfontosabb eredményei: 

    a limfociták (fehérvérsejtek) DNS károsodása jelentős mértékben, 22.9%-kal csökkent
    a limfociták DNS károsodása 9.4%-kal kisebb lett a korábban mértekhez képest, amikor mintavétel során vérvizsgálatot végeztek
    a vér triglicerid szintje átlagosan 10%-kal csökkent
    a lutein mennyiségének 100%-os, a béta-karotin mennyiségének pedig 33%-os növekedését mérték, melyek antioxidáns tulajdonságúak. A lutein fogyasztása a szem megbetegedéseit is csökkenti, mint a hályog kialakulása, vagy az időskori látás romlása

A naponta a szervezetbe jutó élélmi rost, C- és E-vitamin, folsav, és béta-karotin mennyisége jóval magasabb volt az átlagosnál a vizitorma tanulmány alatt. 

A két éves kutatási projektet a vizitormát forgalmazó brit cégek egyesülete finanszírozta. Egyik tagjuk, Steve Rothwell a következőképp írta le kutatásuk fontosságát: 

“Azt évek óta tudjuk, hogy a vizitormában található speciális mustárolaj jelentős rákmegelőző hatással bír, ám az eddigi kísérleteket főképp laborítóriumokban és állatokon végezték. A jelenlegi kísérlet két ponton is egyedi, egyrészt azt sugallja, hogy a vizitorma rákmegelőző tulajdonságai nem csupán a benne található mustárolajak köszönhetőek, másrészt ez az első kutatás, amely direkt összefüggést mutat a vizitorma fogyasztása és a rák kialakulási esélyének csökkenése között.”

A kutatás ötlete a vizitorma nagymértékű rákmegelőző hatásáról szóló korább tanulmányoknak köszönhető, amelyek közül az egyik egy laboratóriumban végzett végbélrákos emberi sejteken végrehajtott kutatás volt. Ez volt az első olyan kísérlet, amely bemutatta, hogy a vizitorma kivonata azonnali jótékony hatással bír, és nem csak a rákos sejtek növekedését állítja meg, de meggátolja a rák elterjedését is. Ezen felül a vizitorma kivonata elpusztította a rákos sejteket.

A nagy-britanniai televíziós személyiség, Lynn Faulds Wood, a bélrák túlélője a következőképp nyilatkozott: 
“Az ulsteri egyetem kutatása felettébb érdekes, nagyon jó tudni, milyen egyszerűen, csupán vizitorma fogyasztásával meggátolató a rák kialakulása. Jó tudni, hogy a vizitorma termelők szeretnék felhívni a figyelmet termékük remek tulajdonságaira, főképp mivel a bélrák a legelterjedtebb megbetegedés Európában. Évente több ezren halnak bele abba a betegségbe, amelyet testmozgással és megfelelő étrenddel könnyedén megelőzhettek volna.”

A vizitormáról: 

A tiszta forrásvízben termesztett vizitorma évszázadok óta szuperételként fogyasztott. Hippocrates, az orvostudomány atyja azért építtette első kórházát egy friss vizű patak mellé, hogy betegeinek biztosítani tudja a friss vizitormát. A görög katonák csaták előtt fogyasztották, a 16. századi gyógynövénytani professzor Culpepper pedig egyenesen azt állította, hogy a vizitorma tisztítja a vért. Több, mint 15 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és több vasat tartalmaz ugyanakkora súlyú spenótnál, több C-vitamint ugyanakkora súlyú narancsnál, és több kalciumot a tejnél. 

A vizitorma Nagy-Britannia legrégebbi salátaalapja, a 19. században a munkásosztály étkezésének mindennapi része volt, általában reggelire, szendvicsben fogyasztva. A túl szegények, akinek nem volt pénzük kenyérre, önmagában fogyasztották, ezért kapta a szegény ember kenyere elnevezést. Az első utcán is fogyasztható étellé vált, amelyet maroknyi mennyiségekben, fagylaltos tölcsér szerű tartóban vsárolhattak az utcán. 

Az évtizedekig a tányér szélére tolt, csupán dekorációnak tekintett zöldség most újra reneszánszát éli, egy év alatt évi 18 millió fontos bevételről évi 55 millió fontra nőtt a termelők haszna. A hétköznapi emberek és a hírességek egyaránt előszeretettel fogyasztják a csípős ízű, tápláló zöldséget, Liz Hurley például állítólag napi hét pohárnyi vizitorma levest fogyaszt el. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!