A régészeti bizonyítékok is alátámasztják, hogy a lenmagot Nefertiti, ókori egyiptomi királyné óta használják.

A lenmag jótékony hatása

A lenmag gazdag tápanyagokban és máig kiegészítő táplálékként használják a gyógyászatban. A lenmag csökkenti a koleszterinszintet. Különlegessége, hogy őrölve kell fogyasztani, mivel mag formában a szervezet nem tudja megemészteni. A naponta vízzel fogyasztott őrölt lenmag szükséges mennyiségű rostot szolgáltat az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, csak figyeljen a magas folyadékbevitelre. Az elfogyasztott mennyiség attól függ, milyen okokból fogyasztja a lenmagot. A lenmag pirítva ropogós és ízletes, habár így a benne lévő értékes tápanyagok nem szívódnak fel a szervezetbe, ezért a lenmaggal megszórt péksütemények nem a mag fogyasztásának legjobb módjai.

Az antioxidánsok és a fitovegyületek kiváló öregedés elleni tulajdonsággal bírnak. A lenmag fitoösztrogénekben gazdag, emiatt serkenti a termékenységet, de nem csökkenti a mellrák kockázatát, viszont mérsékli a menopauza tüneteit.

Néhány kanál őrölt lenmag pont elég Omega 3 zsírsavval látja el a szervezetet. Omega 3 zsírsavat tartalmaz a halolaj, viszont sokan csak ritkán fogyasztanak halat, ezért a lenmag jó választás lehet, ha valaki csökkenteni akarja a koleszterinszintjét és gyönyörű bőrt szeretne.

A lenmag alfa-liponsavat tartalmaz, ami csökkenti a gyulladások kialakulását, mint az ízületgyulladás, asztma, és védi a szervezetet a 2-es típusú cukorbetegségtől, vastagbélráktól. Dióval és hallal együtt  jótékony hatása még erőteljesebb.

Az őrölt lenmag magas rosttartalma felelős a koleszterin csökkentésért, mert akadályozza annak felszívódását így a széklettel kiüríti a szervezetünk a felesleget. A magas rosttartalmú étrendtől az ember jóllakottnak érzi magát, így kevesebbet eszik: a vércukorszint stabilabb, az emésztés pedig jobb lesz tőle.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!