Szerte a világon sok orvos javasolja azt, hogy helyettesítse a magas telített zsírú ételeket magas többszörösen- vagy egyszerese telítetlen zsírú ételekkel, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez és csökkentik a koleszterinszintet. Az olíva olaj, például, köztudottan gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek jó hatással vannak a szívre. A makadámdió olaj pedig 85 százalékban ilyen zsírokból épül fel.

1. Olajsav:

A makadámdió olaj gazdag olajsavban, amely fontos szerepet játszik a gyulladás csökkentésében és a memória javításában. Ezen kívül enyhíti az asztma tüneteit, valamint csökkenti a „rossz” koleszterin szintet a szervezetben, míg növeli a „jó” koleszterinszintet. Ez a zsírsav jótékony hatással van a bőrre, mivel rendkívüli módon hidratál és regenerál.

Ha a makadámdió olajat rendszeresen fogyasztja, akkor egyszerűen megfogalmazva szívességet tesz az egészségének. Az olaj ugyanis használható külsőleg is, ezért a bőrre és a hajra is nagyon pozitív hatással van.

2. Fokozza a tápanyagok felszívódását:

A makadámdió olaj tehát gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírsavak azért fontosak, mert biztosítják, hogy a szervezet egészséges maradjon, valamint fokozzák a tápanyagok, valamint a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.

3. Erősebb csontok, sejtek és szövetek:

A makadámdió olaj fontos szerepet játszik abban, hogy a csontok, sejtek és szövetek erősek maradjanak, mivel gazdag magnéziumban. Ez az ásványi anyag ugyanis segíti az izom- és idegi funkciók működését, valamint stabilizálja a szívritmust.

4. Késlelteti a bőr öregedését:

A makadámdió olaj nagy mennyiségben tartalmaz palmitolsav zsírsavat. Ez a tápanyag kiváló hatással van a bőrre, mivel késlelteti a sejtek és a bőr öregedésének folyamatát. Mivel a palmitolsav gyorsan kiürül a szervezetből a bőr öregedésével, fontos, hogy mindig pótoljuk. Ez az egyik oka, hogy a makadámdió olaj alapvető hozzávaló sok öregedésgátló termékben.

5. Omega zsírsavak:

A szakértők szerint a makadámdió olaj pont megfelelő mennyiségű omega zsírsavat tartalmaz. Fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsav jusson, mivel a hiányuk miatt olyan egészségügyi problémák alakulhatnak ki, mint a szív- és érrendszeri problémák, a rák, az ízületi gyulladás, stb. A tanulmányok szerint a dió fogyasztásával jelentősen csökkenthető az LDL („rossz”) koleszterin szintje. Mivel ezeket a zsírokat nem állítja elő a szervezet, nagyon fontos, hogy az étkezés során juttassuk a szervezetünkbe.

6. Felhámon keresztüli vízvesztés:

A makadámdió olaj egy másik tápanyagban is gazdag, méghozzá a lenolaj savban. Ez a zsírsav kitűnő hatással van a bőrre, mivel meggátolja a felhámon keresztüli vízvesztést.

7. Töredezett haj:

A szakértők szerint a makadámdió olaj meggátolja, hogy a haj töredezetté váljon. A hajtövekbe és a fejbőrbe jutva ugyanis növeli a haj rugalmasságát és erejét.

8. Elpusztítja a szabadgyököket:

A makadámdió olaj olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a szkvalén és az E-vitamin. Ezek az antioxidánsok meggátolják a szabadgyökök általi károkozást, mivel elnyelik a szabadgyököket. A szabadgyökök ugyanis képesek megváltoztatni akár még a DNS-t is. Az olajban lévő antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket és meggátolják az olyan életveszélyes betegségek kialakulását, mint a mell-, méhnyak- vagy prosztata rák kialakulását. Ezen kívül késleltetik az öregedés jeleinek megjelenését, és hozzájárulnak a egészség fenntartásához.

9. Védi a bőrt és a hajat:

A makadámdió olaj antioxidánsai nem csak a szabadgyököktől védenek, de a bőrre és a hajra is jó hatással vannak. A bőr és a haj ugyanis nagyon könnyen károsodhat, főleg a szabadgyökök tevékenységétől. Az olajban lévő antioxidánsok azonban védik a hajat és a bőrt a károsodástól, és belülről biztosítják, hogy azok egészségesek maradjanak. Így a bőr gyönyörű és fiatalos, a haj pedig fényes és erős lesz.

10. Hidratál:

Sokféle szépségipari termék és más tényező nedvességet von ki a hajából és a bőréből. Az utóbbiaknak viszont, hogy egészségesek maradjanak, egyben hidratáltnak is kell lenniük. A szervezet természetes módon állít elő palmitolsavat, ez azonban a kor előrehaladtával kiürül a szervezetből. A makadámdió olajban található omega-7 zsírsav azonban fontos szerepet játszik a palmitolsav pótlásában, így a bőr és a haj is hidratált marad.

A makadámdió olaj nem csak azért kitűnő választás, mert hosszú ideig eltartható, hanem mert a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma is alacsony. Kiváló főzőolaj, illetve salátaöntetként is megállja a helyét, milyen majdnem édes, diós íze van.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!