1880-ban Sagen Ishizuka japán orvos fektette le az alapjait, amit később George Ohsawa fejlesztett komplett rendszerré.

Nincs még egy olyan diéta, amihez annyi tévhit kötődne, mint a makrobiotikus étrendhez.

Igazán komolyan akkor kezdetek rá felfigyelni, mikor dr. Hugh Faulkner angol orvos hasnyálmirigy rákot kapott. Az áttétek miatt palliatív műtétet végeztek, hogy ne sárguljon be, majd otthonába bocsájtották. Mivel tökéletesen tisztában volt a várható esélyekkel, úgy döntött, hogy a makrobiotikus étrenddel próbálkozik. Műtéte után három évvel a daganata visszafejlődött, ő maga ismét részállásban munkába állt egy kórházban hivatását gyakorolni.

Nézzük sorban őket

1, A makrobiotikus étkezés mindig nyers ételek fogyasztását jelenti. Nem igaz.
2, Soha nem esznek húst. Nem igaz. Az étrend 5%-át hal és tenger gyümölcsei képezik.
3, A makrobiotikusok csak barna rizst esznek, más semmit. Nem igaz.

A valóság

1, Előszeretettel fogyasztják a hántolatlan gabonaféléket, természetesen megfőzve (barna rizs, búza, rozs, zab, hajdina, kukorica).

2, Szeretik a friss, idényjellegű gyümölcsöket. Az aszalt gyümölcs sem tilos.

3, A lencse, a csicseri borsó, a bab fontos szerepet játszik étkezésükben.

4, Hidegen sajtolt növényi olajokkal készülnek el a salátáik, köreteik (olíva, szezámmag, kukorica)

5, Használják a sót, a szezámmagot, a belőle készült tahinit, a mogyoró vajat, a citrusfélék levét, almalevet frissen facsarva

6, A zöldségleveket szívesen fogyasztják, natúr formában és teáznak is (cukor és tej nélkül, főleg alacsony koffein tartalmú teákat, pl. bancsa tea)

7, Használják a rizsecetet, a tofut (fermentált szójatúró), amit párolnak, sütnek, vagy grilleznek.

8, A sós, savanyú umebosi szilva is mindennapi étrendjük része.

Amit soha nem használnak: alkoholos italok, cukor, tejtermékek, sertés, marha és baromfi húsok, sajtok, tojás, kávé, csokoládé.

A zöldségeket csak frissen használják, gyakran párolják, grillezik, de csak 2 percig, hogy friss, ropogós állaguk megmaradjon.

A zöldségeket soha nem mossák meg, viszont zöldségkefével alaposan megtisztítják. A főző edényeik csak öntött vasból készülhetnek, de pároláshoz, sütéshez jók a rozsdamentes, a kerámia, és a hőálló üveg edények is. A kőmozsár nélkülözhetetlen (magok, fűszerek zúzásához, az öntetek elkészítéséhez).
 
A hántolatlan gabonákat alaposan megfőzik (akár egy órán át is főnek). A pirított magvakat sokra értékelik. A babot, lencsét a felhasználás előtt 8 órán át áztatják, majd ezután főzik meg.
A halakat, a rákokat is megsütik és nem nyersen eszik. 

Kultúránktól meglehetősen szokatlan ez az étrend, míg egy japán embernek nagyon könnyen megvalósítható. De ne feledjük. A világon a leghosszabb életre a japán emberek számíthatnak és az egészségben eltöltött életéveik száma is  legmagasabb a világon! A  jin és jang egyensúlyán alapuló diéta ez, melynek filozófiai rendszere több évezredre nyúlik vissza.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!