Íme, a túlzásba vitt mandulafogyasztás hét negatív mellékhatása:

Gyomor-bélrendszeri problémák

A túlzott mandulafogyasztás magas rosttartalma miatt székrekedést és puffadást okozhat. Amennyiben szervezete nincs hozzászokva a nagy mennyiségű, nehezen emészthető rost megemésztéséhez, gyomorproblémákat is okozhat. Ha emésztőrendszere gyenge, tartsa kordában mandulafogyasztását, és emésztése megkönnyítése érdekében igyon sok vizet, ám óvatosan, ne borítsa fel szervezete nátrium-egyensúlyát. 

A túl sok ártalmas lehet, ez alól a mandula sem kivétel.

Gyógyszerek hatásának befolyásolása 

Ha mangánban gazdag étrendje, és emellé mandulát fogyaszt, befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. Ez annak köszönhető, hogy a mandula mangánban gazdag csonthéjas, a túlzott mangánfogyasztás pedig befolyásolja a hashajtók, antibiotikumok, és bizonyos vérnyomásgyógyszerek hatását. Napi csupán 1.3-2.3 mg mangánt igényel szervezete. 

Túlzott E-vitamin felhalmozódás 

Szervezetének napi 15 mg E-vitaminra van szüksége, túlzott mandulafogyasztással pedig akár napi 1000 mg-ot is felhalmozhat szervezetében. Az E-vitamin túltengés tünetei a hasmenés, felfúvódás, elmosódott látás, fejfájás, szédülés, és letargia. 

Súlyproblémák 

Az egyik legfontosabb mellékhatás a súlygyarapodás, hiszen a mandula 30 grammja 14 gramm zsírt és 163 kalóriát tartalmaz. Amennyiben nem végez sok kalóriát égető testmozgást, szervezete a felhalmozott kalóriákat zsírként fogja elraktározni. Amennyiben nem szeretne hízni, figyeljen oda, hogy a mandulafogyasztással együtt is 2000 kalória alatt legyen a napi bevitele, amennyiben fogyni szeretne, 1200-1500 kalória között tartsa magát. 

Méreganyagok felhalmozódása

A mandula hidrogén-cianidot tartalmaz, amely szélsőséges esetben a központi idegrendszer működésének a zavarát okozhatja, mert a hidrogén cianid a sejtlégzést akadályozza. Ilyen okból halálos szövődményt édes mandula fogyasztással kapcsolatban még nem írtak le a világon.

Allergiás reakciók 

Ritka mellékhatás, néhány embernél kiütések és légzési nehézségek formájában ételallergia alakulhat ki a mandulára. (ez azonban nem függ az elfogyasztott mennyiségtől)

Baktériumok 

A pucolt mandula nem megfelelő tárolása elősegíti a mag kórokozókkal történő szennyeződését.
 
A negatív hatások ismeretében fogyassza felelősséggel, bár kétségtelen, hogy a mandula nagyon egészséges és kiváló táplálék.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!