A márványsajt kékes-zöldes színű penészes sajt. A kékes penész részek a sajtban egy olyan baktérium miatt keletkeznek, amely az öregedésért és érlelésért felel, így kapja a sajt a jellegzetes kékes színét.

1. Egészséges szív:

A márványsajt segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A tanulmányok szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak márványsajtot, kisebb eséllyel lesznek szívbetegek, mint azok, akik nem. A márványsajt csökkenti a koleszterinszintet, és megakadályozza az artériák gyulladását, valamint a vérrögképződést a vénákban és artériákban.

Különböző márványsajtok kaphatóak, például Roquefort, Danablu, Gorgonzola és Stilton. A márványsajtnak alacsony a kalóriaértéke, viszont tele van olyan fontos tápanyagokkal, amelyek létfontosságúak a szervezet számára.

2. Ízületi gyulladás:

Az öregedéssel együtt egyre több egészségügyi probléma alakul ki, mint például az ízületi gyulladás. A márványsajt gyulladásgátló hatású, ezért csökkenti az ízületek gyulladását és enyhíti az ízületi fájdalmakat. Ezen kívül meggátolja, hogy egyáltalán az ízületi gyulladás kialakulhasson.

3. Csontritkulás:

A csontritkulás folyamata alatt a csontok gyengébbé válnak, méghozzá annyira, hogy akár egy enyhébb esésnél is eltörhetnek. Ez a probléma gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. A márványsajt azonban nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami létfontosságú a csontok egészsége érdekében. 30 gramm márványsajt például 150 milligramm kalciumot tartalmaz, ezért a csontok nem csak egészségesek maradnak tőle, de segít a csontritkulás megelőzésében is.

4. Javítja a memóriát:

A márványsajtban lévő tápanyagok javítják a memóriát és felveszik a harcot a memóriaproblémákkal is. A márványsajt fogyasztásával javítható az agysejtek működése.

5. Foszfort tartalmaz:

A márványsajt kiváló foszfor-forrás. Ez az ásványi anyag kifejezetten fontos abból a szempontból, hogy a csontok és a fogak egészségesek maradjanak. A foszforhiány olyan csontproblémák kialakulásához vezethet, mint például az angolkór. Az egészséges fogakon és csontokon kívül a foszfor az életműködésekre is kiváló hatással van a szervezetben.

6. Tej protein:

A márványsajt tej fehérjét tartalmaz, ezért azok, akik közvetlenül nem ihatnak tejet a laktóz intoleranciájuk miatt, nyugodtan fogyaszthatják a márványsajtot a szükséges proteinbevitel pótlására.

7. Egészséges fogak:

A márványsajt fogbarát tápanyag. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, jó hatással van a fogakra. A márványsajt fogyasztásával megakadályozható a fogkő kialakulása és a fogszuvasodás.

8. Erősíti az immunrendszert:

A tanulmányok kimutatták, hogy a márványsajt fogyasztásával erősíthető az immunrendszer. A sajt ugyanis olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, mint az A-, D-vitamin, a kálium, nátrium és cink. Más szóval fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében, mivel ellenállóbbá teszi az immunrendszert.

9. Elpusztítja a narancsbőrt:

A márványsajt elpusztítja a narancsbőrt, valamint meggátolja, hogy a zsír összegyűljön narancsbőr formájában.

10. Gyulladásgátló:

A gyulladás gyakori probléma, amelyet ha nem kezelnek, súlyosbodhat vagy akár halálos is lehet. A márványsajt azonban gyulladásgátló hatású, emiatt felveszi a harcot a különböző gyulladásos problémákkal a szervezetben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!