Ahogyan egyéb érrendszeri problémák is, az akár halálos kimenetelű vagy lebénító stroke kockázata nagyban függ az életmódunktól, főként az étkezési szokásainktól. A keringési zavarok, amelyek később stroke-hoz vezethetnek, lassan, évtizedek alatt alakulnak ki. 

Ahogyan az artériák elvesztik rugalmasságukat, a vérnyomás és ezzel együtt a trombózis kialakulásának veszélye is megnövekszik. Ezt a folyamatot nagyban befolyásolja a hidrogenizált zsírokban, finomított szánhidrátokban és cukros édességekben gazdag étrend. Az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy veszélyben vannak, amíg áldozatul nem esnek egy olyan katasztrofális eseménynek, mint a stroke.

Az elmúlt évek kutatásai alapján úgy tűnik, hogy a világon talán a legegészségesebb étrend a mediterrán étrend.

Szerencsére a táplálkozáskutatók rengeteg tanulmányt publikáltak arról, hogy hogyan csökkenthető jelentősen a stroke kockázata az étrend néhány egyszerű módosításával. A bostoni Tuft University (Jean Mayer USDA Human Nutrition Reserach Center on Aging - Jean Mayer USDA Emberi Táplálkozás és Öregedés Kutatóközpontjának) egy csoportjának eredményei arra mutatnak rá, hogy az étrend megváltoztatása mennyiben csökkentheti a stroke kockázatát. A Diabetes Care című folyóiratban publikált eredményeik szerint a 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség) kialakulásában szerepet játszó génvariáns és a mediterrán diéta összejátszanak a stroke megelőzésében. 

Kutatásuk során 7018 férfit és nőt értékeltek, akik a Pervencion con Dieta Mediterranea nevű kísérletben vettek részt öt éven keresztül. A kutatók arra keresték a választ, hogy vajon a mediterrán vagy az alacsony zsírtartalmú diéta csökkenti hatékonyabban a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a stroke kockázatát, illetve, hogy genetikai tényezők befolyásolják-e ezeket? A kísérlet kezdete előtt a résztvevők kitöltöttek egy étrenddel kapcsolatos kérdőívet, hogy megtudják, képesek lesznek-e végig vinni egy mediterrán diétát.

A mediterrán-típusú étrend visszafordítja a cukorbetegség kialakulására való genetikai hajlamot?

Kutatók bebizonyították, hogy egy génvariáns, a „Transcription Factor 7-like 2” (TCF7L2) szerepet játszik a glükóz anyagcseréjében és így diabétesz vagy szívbetegség kialakuláshoz vezethet. A résztvevők 14 %-a volt ezen gén valamelyik két variánsának hordozója és ezáltal ők jóval hajlamosabbak a diabéteszre. A kutatásból az derült ki, hogy ezen az erősen veszélyeztetett csoporton belül a mediterrán diéta jelentősen csökkentette a stroke kialakulását. 

A mediterrán diéta tehát csökkentette a stroke-ok számát azoknál a résztvevőknél, akik a gén két variánsával is rendelkeztek. Az étel, amit ettek úgy tűnik, hogy megszüntette a stroke fokozott rizikóját, ezáltal ugyanolyan esélyekkel indulhattak, mint azok, akik a fenti gén egy vagy nulla variánsával rendelkeztek.

Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy a népesség kétharmada rendelkezhet egy vagy két olyan génvariánssal, amely hajlamossá teszi őket arra, hogy krónikus betegségük legyen, mint például a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség. Széleskörű kutatások mutattak rá arra, hogy az életmód- és étrendbeli változtatások csökkenthetnek vagy eltűntethetnek egy adott betegségre való genetikai hajlamot, a mediterrán diéta pedig már többszörösen bizonyítottan csökkenti a diabétesz kialakulására való hajlamot.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!