A tejben 9 olyan tápanyag található, amely hozzájárul ahhoz, hogy a tej egészséges ital legyen. Kétségtelenül a tej tele van proteinnel, kalciummal, A-, D-, B12-vitaminnal, káliummal, foszforral, niacinnal és riboflavinnal. Ideális esetben egy felnőttnek 3 csésze tejet kéne naponta elfogyasztania.

1. Természetes protein-forrás:

A meleg tej az egyik legjobb természetes protein és vitamin-forrás, ezért fontos, hogy az étrend része legyen. Egy csésze meleg tej reggelire, és a nap máris jól kezdődik. A tej segít az izmok felépítésében, különösen, ha erős és izmos testet szeretne. A kalcium létfontosságú a csontok számára.

2. Kiváló kalcium-forrás:

Ha szeretné, hogy fogai erősek maradjanak, akkor érdemes naponta tejet fogyasztania. A meleg tejtől nem fájdulnak meg a fogak úgy, mint a hideg tejtől (azoknál, akiknek érzékenyek a fogaik). Mivel a tej nagy mennyiségben foszfort, kalciumot és jódot tartalmaz, ezért erősíti a fogakat, az állkapcsot és a csontokat. A meleg tej fogyasztása étkezések között hozzájárul a száj egészségéhez is, mivel védi a fogzománcot.

3. Oldja a stresszt:

Ha nehéz napja van a munkában, csak igyon egy pohár meleg tejet, hogy azonnal ellazulhasson. A meleg tej ugyanis nyugtatja a szétzilált idegeket és ellazítja a megfeszült izmokat. Ha zaklatott vagy feszült, csak igyon egy pohár meleg tejet, így hamar megnyugodhat. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra is jó hatással van a meleg tej.

4. Energiával lát el:

Egy pohár meleg tej könnyedén visszaállítja az energiaszintet, különösen, ha fáradt vagy gyenge. A tej energiával látja el a szervezetet és meg is fiatalítja azt. Egy pohár alacsony zsírtartalmú tej pedig annyi energiával látja el az iskolába járó gyermeket, amennyire szüksége van a nap elkezdéséhez.

5. Enyhíti a menstruációt megelőző tüneteket (PMS):

A kutatások szerint egy pohár meleg tej enyhíti a PMS tüneteit. Ha görcsei, hangulathullámzásai és más PMS tünetei vannak, a tej azonnal enyhítheti azokat.

Sok nőt megviselnek a menopauza tünetei is. A hőhullámok, hangulatingadozás és általános diszkomfort érzés a menopauza általános velejárói. Sok nő ezen kívül álmatlanságban is szenved. A meleg tej enyhíti a stresszt, segíti az ellazulást és nagymértékben hozzájárul a nyugodt alváshoz is.

6. Táplálék-kiegészítő:

Azok számára, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, mint a rák, a tej megfelelő táplálék-kiegészítő lehet. Sokaknak nehezére eshet az evés, ezért egy pohár meleg tej mindig jóleshet.

7. Segíti a nyugodt alvást:

Mindenki tudja, hogy a nyugodt alvás rendkívül fontos a szervezet regenerálódása szempontjából. Azonban sokak számára az éjszakai alvás nehézséget jelent. Világszerte az orvosok egy pohár meleg tej fogyasztását ajánlják lefekvés előtt, mivel az segíti a nyugodt alvást. A tejben lévő aminosavak ugyanis nyugtatják az idegeket.

8. Torokfájás:

Ha fáj a torka, igyon egy kis meleg tejet, mivel az enyhíti a fájdalmat. Egy könnyebb teát is elkészíthet, amely segít a gyógyulásban és energiával látja el a szervezetet, így az fel tudja venni a harcot a fertőzéssel.

9. Hidratál:

A meleg tejjel a szervezet is hidratált marad egész nap. Különösen jó sportolás után, mivel pótolja az elektrolitokat a szervezetben és gyorsan rehidratálja a szervezetet.

10. Enyhíti a székrekedést:

Lefekvés előtt igyon egy pohár meleg tejet, így enyhítheti a székrekedést. Ezen kívül segít abban, hogy nyugodtan tudjon aludni, és az emésztése megfelelően működjön ez idő alatt is. 

Ha annyira nem szereti a tejet, ízesítse gyümölccsel, mandulával vagy datolyával. Így az ital még finomabb lesz és egészségesebb is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!