Egészséges lehet a mogyoróvaj?

1. Csökkenti a koleszterinszintet:

A mogyoróvaj tudvalevőleg szívbarát tápanyag. Egyszeresen telítetlen- és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz. A telítetlen zsírok csökkentik a „rossz” koleszterin, vagyis LDL mennyiségét, és növeli a „jó” koleszterin, vagyis a HDL mennyiségét a szervezetben.

2. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát:

A mogyoróvaj rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A benne található telítetlen zsírok növelik az inzulin érzékenységet. A kutatók szerint a mogyoróvaj és más diófélék fogyasztásával meggátolható ennek a betegségnek a kialakulása is.

3. Erősíti az immunrendszert:

A mogyoróvaj nagy százalékban tartalmaz különböző vitaminokat. A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszert, valamint megkönnyíti és felgyorsítja az egyszerűbb fekélyek gyógyulását. Egy, a Pennsylvania Egyetem által végzett tanulmány szerint a mogyoróvaj fogyasztásával a szervezetbe juttatható az a vitamin és ásványi anyag mennyiség, amelyre a szervezetnek naponta szüksége van.

4. Segít a zsír feloldásában:

A mogyoróvaj gazdag E-vitaminban, ami egy fontos mikrotápanyag. Az E-vitamin segít a zsírsavak komplex felépítésének felbontásában. Azoknak, akiknek rángógörcseik vannak, javasolt mogyoróvajat fogyasztaniuk a napi étkezések során, így csökkenthetik a zsírt, valamint növelhetik a kalória és protein bevitelt.

5. Meggátolja a betegségek kialakulását:

A mogyoróvaj antioxidáns hatású, mivel riboflavint, piridoxint, tiamint, niacint, folsavat és pantoténsavat tartalmaz. Ezen kívül rezrevatrol is található benne, ami egy antioxidáns fajta. Ez a polifenolos antioxidáns tudvalevőleg hatékonyan szabályozza a szívproblémákat, a degeneratív betegségeket, az Alzheimer-kórt, a gombás vagy vírusos fertőzéseket, és bizonyos típusú rák esetében, amely krónikus degeneratív betegségekkel együtt jár.

6. Serkenti az izom- és csontfejlődést:

Mivel a mogyoróvaj gazdag magnéziumban, amely fontos tápanyag a szervezet számára a megfelelő működés érdekében. A magnézium az izmok- és csontok fejlődése szempontjából is fontos anyag. A mogyoróvajban kálium is található, amely kiegyenlíti a szervezetben a folyadékokat. A megfelelő mennyiségű mogyoróvaj fogyasztásával növelhető az izomtömeg drasztikus zsírtömeg növekedése nélkül. Ezen kívül segít az izmok helyreállításában és megerősíti az izmokat a műtét után.

7. Csökkenti az epekövek kialakulását:

Az epekő olyan főbb egészségügyi probléma, amelyet gyakorta okoznak a fogamzásgátló tabletták, az elhízás, stb. Egy, a mogyoróvaj fogyasztás és az epekő kockázatának kapcsolatát vizsgáló tanulmány szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak mogyoróvajat és más dióféléket, kisebb kockázatnak voltak kitéve az epekövek kialakulásának.

8. Megakadályozza a székrekedést:

A rendszeres bélmozgások rendkívül fontosak az egészség érdekében. A mogyoróvaj gazdag rostokban. Csupán egy evőkanál mogyoróvajban 2,7 gramm rost található. A fogyasztásával megakadályozható a székrekedés és más egészségügyi problémák is.

9. Energiával lát el:

Egy kanál mogyoróvaj nagyon sok proteint és egészséges zsírt tartalmaz, amelyek rendkívül fontosak a szervezet napi fizikai tevékenységeinek elvégzéséhez. Ez a finomság számos kalóriát tartalmaz protein és zsír formájában, amely elegendő energiával látja el a szervezetet a nap folyamán.

10. Segíti a fogyást:

Fogyasszon mogyoróvajat, így meggátolhatja a további hízást. Mivel a mogyoróvaj gazdag proteinben és rostban, így szabályozza az éhséget hízás nélkül.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!