Egy mikrotápanyagokról szóló kutatás szerint, azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak magvakat és dióféléket, kisebb az esély a szívbetegség, illetve a cukorbetegség kialakulásának. 

A napraforgómag tápanyagtartalma

A magok E-vitamint tartalmaznak.

A napraforgómag előnyeit a taoista orvos, Dr. Mao Shing Ni alaposan tanulmányozta. Azt állítja, hogy a magokat be kell vinni az étrendbe, hiszen jelentős tápanyagtartalommal bírnak.

Az E-vitamin segíthet megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól: a szabad gyökök erősen oxidálnak és megsérthetik a fehérjék szerkezetét, valamint a sejtmembránokat, beleértvén a DNS-t (dezoxiribonukleinsav). Ez a fontos tápanyag szintén segíti a vérkeringést és a vörösvérsejtek termelését. 30g napraforgómag összesen 10 mg E- vitamint tartalmaz. A természetes E vitaminnak mind nyolcféle variánsát tartalmazza, nem csak az alfa tokoferolt (ez van a multivitaminokban).

B-vitamin, tiamin

Ezeknek a fontos vitaminoknak a feladata, hogy stimulálják a sejtkatalizátorokat és az enzimeket, hogy kémiai reakciókat generáljanak, amelyeket a sejtek igényelnek a hatékony működésük érdekében. Egy átlagos férfi naponta 1,2 mg B1-vitamint igényel, míg egy nő 1,1 mg-ot. 30g napraforgómag 0,4 mg tiamint vagy B1-vitamint tartalmaz.

A napraforgómag rezet is tartalmaz.

Ez az ásványi anyag kiváló a bőr és a haj kezelésére. 30g a magvakból 512 mg rezet tartalmaz, ami több, mint az 50%-a a javasolt napi bevitelnek ebből a tápanyagból. A test rezet használ a melanin termelése érdekében, amely a haj és a bőr szépségéért és egészséges színéért felel. A réz támogatja a szervezet anyagcsere folyamatait, és segíti a sejteket az energiatermelésben. A verőerek falának az épségét is döntő részben réz tartalmú enzim komplexek biztosítják. 

Összefoglalva

Belecsempészni a napi étrendünkbe a napraforgómagot nagyon egyszerű. A nyers fogyasztása mellett, egyszerűen keverjen össze egy unciát a magokból hideg vagy meleg italába, vagy szórja őket salátákra. Eheti szendviccsel, egy tál zabpehellyel, gabonapehellyel, vagy egy csésze tejmentes fagylalttal vagy joghurttal. Egy másik módja, hogy bevezessük a napraforgómagot étrendünkbe, ha vízbe áztatjuk, és kis idő elteltével pürésített levessel kombináljuk. Ez nem csak feldúsítja az alapvető tápanyagokat az ételben, de egy csipetnyi ízt, valamint szép textúrát is ad az ételnek. Számos módja van annak, hogy több napraforgómagot fogyasszon, és így több, a szervezet által szükséges tápanyaghoz jusson.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!