A narancs trópusokon nő és az ősi Kínában művelték, pedig eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Ma a világon a legtöbb narancsot mégis az Új Világban termelik, a legtöbb narancsfajta pedig a Földközi tenger mentén főleg Olaszországban található. 

A narancs egészségre gyakorolt hatása:

1. Ez a C-vitaminban gazdag gyümölcs tele van antioxidánsokkal, amelyek fontosak az emberi szervezetnek. Ezek az antioxidánsok akadályozzák meg a szabadgyökök létrejöttét, amelyek a nem kívánt oxidációért felelősek. Ezek az oxidációs folyamatok betegségeket és gyulladásokat idéznek elő a szervezetben.

A narancs sokféleképpen felhasználható – készíthető belőle narancslé vagy illatos készítmények is. A modern világ egyik legelterjedtebb kultúrnövényei közé tartozik és a világ bármely részén könnyedén hozzáférhető.

2. Egy pohár narancslé az egyik legjobb C-vitamin forrás, még akkor is, ha a közvetlenül beszedett C-vitamin tablettával hasonlítjuk össze.

3. A narancsban található hosszan ható liminoidok felveszik a harcot a mell-, gyomor-, bőr-, száj- és végbélrákkal.

4. A narancs héjában lévő vegyületek a gyógyszerekkel megegyező hatékonysággal csökkentik a koleszterin szintet.

5. A gyümölcs rosttartalma is magas, így megelőzi az érszűkületet.

6. A narancsot olyan betegek is fogyaszthatják, akik ízületi csúztól szenvednek. 

7. A narancs korlátozza a fekélyek kialakulását, és gazdag tápanyagforrás, amivel így elkerülheti a gyomorrák kialakulását.

8. A narancshéjból kivont olajok egészségesek és korlátozzák a hasfájás, a bőrbetegségek és a pattanások kialakulását.

9. A fekélyek jól kezelhetőek narancslével.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a narancs vitaminokat, ásványi anyagokat és más létfontosságú tápanyagokat tartalmaz, ami az egyik legjobban kedvelt gyümölccsé teszi a világon. A gyümölcs nem tartalmaz koleszterint és telített zsírokat, valamint alacsony a kalóriatartalma.
100 gramm narancs 47 kalóriát, 11,75 szénhidrátot, 0,94 gramm proteint és 2,4 gramm rostot tartalmaz.

•    Az USDA tápanyag adatbázisa szerint a narancs 53,2 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként.
•    Ezenkívül A-vitamin, flavonoidok, thiamin, folsav és B complex vegyületek találhatóak benne.
•    A gyümölcsben olyan ásványi anyagok is vannak, mint a kálium és a kalcium. A kálium hozzájárul a sejtek és a testfolyadékok egészségéhez a vérnyomásproblémákkal kapcsolatban.

A narancs jótékony hatása kiterjed a szívre és a bőrre, illetve számos betegség és rák kezelhető vele, illetve fogyasztó hatású. Illata csodás, nem véletlen, hogy ma ebből a gyümölcsből termelik a legtöbbet a világon. Megelőzi még a szőlőt és az almát is!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!