Akit jó szerencséje és anyagi lehetőségei eljuttatnak Provance-ba, ott egy igen érdekes gyógy ecettel találkozhat, a Vinaigre des Quatre Voleurs-el.

Ez a speciális gyógy ecet külsődleges használatra való. Kiválóan gyógyítja a szúnyog- és bögölycsípéseket, a különböző bőrsérüléseket, sebeket, naponta egy-két alkalommal az érintett területre kenve.

A négy tolvaj ecet egy különleges keverék.

Története 1630-ig nyúlik vissza (vagy sokkal régebbre, de ez ma már nem eldönthető). Akkor Toulouse városában is éppen pestis járvány tombolt. Elfogtak négy tolvajt, akik - ahogy ma mondanánk - bűnszövetkezetbe tömörülve fosztogatták a pestisben elhunytak otthonait, amiből hatalmas vagyonra tettek szert. A legfurább a dologban az volt, hogy egyikük sem  kapta el a rettegett betegséget. 

Akkoriban a járvány idején történő fosztogatásért halálbüntetés járt, de a négy tolvajnak felajánlották az életet, ha megmondják, hogyan éték azt el, hogy ők a betegséget soha nem kapták meg.

Ekkor bevallották, hogy minden alkalommal, mielőtt fosztogatni indultak, egy speciális borecettel dörzsölték be a kezüket, a füleiket, az orrukat és a szájukat, ami megvédte őket. A recept így hangzott: kb. két-három liter borecetbe (nem tudjuk, fehér vagy vörösbor ecet volt-e) egy marék zsályát, egy marék kakukkfüvet, egy marék majorannát, egy marék levendulát, és egy marék rozmaringot tettek. Ezen felül még 50 db szegfűszeget, fél marék zúzott fokhagymát, és kevés ürömöt, valamint kámfort is hozzákevertek. Az egészet felfőzték, majd hűlni hagyták és utána átszűrték. Az így elkészített oldatot használták ezután.

A receptnek számtalan variációja létezik, pl. Marseille-ben másképp tudják (bár csak az arányokban van igazán eltérés) és a történetet is maguknak vindikálják, csak úgy, mint az olaszok, akik a hét tolvaj ecet néven emlegetik a sztorit.

Hogy ez védte meg őket vagy sem, ma már nem tudjuk (lehet, hogy korábban mind a négyen megkapták a pestis enyhébb változatát és ezért voltak a későbbiekben immunisak a betegséggel szemben), de az biztos, hogy a felsorolt gyógynövények valóban különlegesen erős antibakteriális hatással rendelkeznek, így kombinációban pedig ez a hatás még kifejezettebb lehet.

Jól mutat és hasznos segítség otthon egy kis üveg Vinaigre des Quatre Voleurs. Ezért nem is kell Provance-ba menni. Bárki elkészítheti otthon egy kis fáradozással. Megéri!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!