A pisztácia egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Egészséges szív:

A pisztácia csökkenti a „rossz” koleszterint, és növeli a „jó” koleszterint a szervezetben, így megakadályozza a szívbaj kialakulását. Mivel erősíti az idegeket, ezért aztán a szív is erősebb lesz tőle.

Igazából a pisztácia gyümölcs, de a gyümölcs külső héját eltávolítják, és így a pisztácia már csak a sárga színű maghéjjal kerül forgalomba.

2. Gyulladásgátló:

A pisztácia A- és E-vitamint tartalmaz, valamint gyulladásgátló hatású, ezért kiválóan csökkenti a gyulladást a szervezetben.

3. Megakadályozza a cukorbetegség kialakulását:

Egy csésze pisztáciában a foszfor napi bevitelének 60%-a található meg, amivel megakadályozható még a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is. A foszfor segít a protein aminosavakká alakításában is, így kialakulhat a glükóz tolerancia.

4. Hemoglobin és vér:

A B6-vitamin egy olyan protein, amely segít a vérbe eljuttatni az oxigént. A naponta fogyasztott pisztáciában található nagy mennyiségű B6-vitamin növeli a vér oxigénmennyiségét és a hemoglobin-szintet is.

5. Idegrendszer:

A pisztáciában található nagy mennyiségű B6-vitamin jó hatással van az idegrendszerre. Az aminok pedig ellazítják az idegrendszert. Az aminokból a B6-vitamin segítségével aminosavak lesznek. Az aminosavak pedig az idegi impulzusok megfelelő átvitelében segédkeznek.

6. Pigment degeneráció:

A pigment degeneráció egy olyan öregedéshez köthető szembetegség, amelyet lassú látásvesztés jellemez. Aki ebben a betegségben szenved nem csak olvasni és dolgozni nem tud megfelelően, de az embereket sem képes pontosan felismerni. Ilyenkor a szabadgyökök megtámadják a sejteket, így alakul ki ez a betegség. A pisztácia luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok, ezért el tudják pusztítani a kárt okozó szabadgyököket és megvédik a sejteket.

7. Erősíti az immunrendszert:

A B6-vitamin nagy fontos az egészséges immunrendszer számára. Segíti a vérképzést és a megfelelő vérkeringés fenntartását.

8. Egészséges agy:

A B6-vitamin növeli a vérben a hemoglobin-szintet, az oxigénnel dúsított vértől az agy pedig még aktívabb lesz.

9. Egészséges mirigyek:

A fehér vérsejtekben bővelkedő vérrel ellátott mirigyek, mint a lép, csecsemőmirigy, stb. jobban funkcionálnak és egészségesebbek is, így könnyebben legyőzik a fertőzéseket.

10. Egészséges bőr:

A pisztáciában lévő E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely létfontosságú az egészséges bőr szempontjából, mivel egyesíti a bőr nyálkahártyájának sejtjeit. Véd a káros UV sugaraktól, így megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását, valamint szebbé és egészségesebbé teszi a bőrt.

11. Öregedésgátló:

A pisztáciában lévő E-vitamin lassítja a bőr öregedését. A magban található olaj bőrápoló tulajdonságai által hidratálja a bőrt, és megóvja a kiszáradástól. Ezenkívül aromaolajként, masszázsolajként, stb. is használják.

12. Megakadályozza a rák és a fertőzések kialakulását:

A B6-vitamin növeli a fehérvérsejt számot a vérben, így megakadályozza a rák és a fertőzések kialakulását.

A pisztácia bőrre gyakorolt jótékony hatása

13. Természetes hidratáló:

A pisztáciaolaj kitűnő természetes hidratáló. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak hála jól hidratálja és nyugtatja a bőrt.

14. Örgedés ellen:

A pisztácia számos erős antioxidánst tartalmaz, amelyek hatástalanítják a szabadgyököket, amelyek elsődlegesen felelősek a korai öregedésért. Így a bőr viszont hosszabb ideig marad puha és selymes.

15. A bőr természetesen ragyogó lesz tőle:

A pisztácia jelentős mennyiségű zsírsavat tartalmaz, amelyek biztosítják az egészséges, ragyogó bőrszínt. A zöld almával együtt fogyasztva a bőr állandóan gyönyörűen ragyogó lesz.

16. Egészséges bőr:

Mivel gazdag E-vitaminban, ami egy zsírban oldódó antioxidáns, a pisztácia fontos szerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában. Védi a bőrt a nap okozta kártőól, így csökkenti a bőrrák és a leégés kockázatát.

17. Javítja a látást:

A pisztácia javítja a látást, ezért erősen javasolt a fogyasztása azoknak, akik látásproblémákkal küszködnek.

A pisztácia hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Serkenti a hajnövekedést:

A számtalan zsírsavnak köszönhetően, a pisztácia serkenti az egészséges hajnövekedést.

19. Erősebb haj:

A pisztácia kiválóan erősíti a hajat.

20. Rugalmasabbá teszi a hajszálakat:

A pisztáciás hajpakolás táplálja és hidratálja a hajat, valamint visszaadja a hajszálak rugalmasságát. Ezenkívül jó hatással van a töredezett hajvégekre, valamint a dehidratált és színtelen hajra.

21. Hajhullás ellen:

A biotinhiány a hajhullás egy fő oka. A pisztácia azonban jelentős mennyiségű biotint tartalmaz, ezért a rendszeres fogyasztásával hatékonyan megállítható a hajhullás.

A pisztácia kiválasztása és tárolása

•    A pisztácia többféle formában is megvásárolható, pl.: hámozatlanul, hámozva, sósan, pörkölve, stb. A legjobb azonban nyers, hámozatlan pisztáciát vásárolni, mivel a feldolgozás alatt a pisztácia sok tápanyagot veszít.
•    Figyeljen rá, hogy ne vásároljon avas szagú, vagy nagyon töredezett héjú pisztáciát.
•    A hámozott pisztáciát légmentesen lezárt dobozban tárolja, a hámozatlant pedig hűvös, száraz helyen. A pisztácia hűtőben vagy fagyasztóban körülbelül egy évig áll el.
Néhány hasznos tanács:
•    Adjon a barna rizshez pisztáciát és fűszereket, így nem csak finom, de egészséges ételt is fogyaszthat.
•    A pisztáciát hozzáadhatja süteményhez, muffinhoz, kenyérhez vagy kekszhez is.
•    Ha szeretné, megszórhatja a fagylaltot egy kis felaprózott pisztáciával.
•    A pisztácia ezenkívül jól illik salátákba és joghurtokba is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!