Hogyan is hat pozitívan a quercetin a szervezetre?

1. Egészséges szív:

Számos tanulmány szerint a quercetin meghosszabbítja az élettartamot és hozzájárul ahhoz, hogy a szív- és érrendszer egészséges maradjon. Akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak (méghozzá olyanokat, amelyekben található quercetin), azok hosszú távon tovább is élnek. Emellett a quercetin csökkenti a káros koleszterin szintjét és növeli a jó koleszterin mennyiségét a szervezetben. Ezen kívül csökkenti a lerakódást az erekben és eltávolítja az LDL („rossz”) koleszterint is. Röviden tehát segít abban, hogy az ember kevésbé legyen hajlamos a szívrohamra és az agyvérzésre.

2. Cukorbetegek számára is kiváló:

A quercetin a cukorbetegek számára is kiváló vegyület. Az egyik legnagyobb probléma ezeknél a betegeknél az, hogy magas a szervezetükben a glükóz szintje, amely fruktózzá és szorbittá alakul. Sajnos ez olyan veszélyes problémák kialakulásához vezethet, mint a glaukóma, szürkehályog és más, idegi betegségek. A quercetin azonban jó megoldást jelenthet, mivel megakadályozza a cukor átalakulását, valamint véd a cukorbetegség kialakulásával szemben.

3. Magas vérnyomás:

A magas vérnyomás elég gyakori manapság. Több millió embert érint, és még többet fog a jövőben. Ebben az esetben is semelyik flavonoid nem hathat jobban, mint a quercetin, mivel ez a vegyület gyulladásgátló és antioxidáns hatású, ezért biztosítja, hogy a szív egészséges maradjon, valamint számos módon javít a szív állapotán.

4. Megakadályozza a rák kialakulását:

A quercetin olyan halálos betegségek esetén is használható, mint amilyen például a rák is. Mint más flavonoidok, ez is eltávolítja a szabadgyököket a szervezetből, semlegesíti őket és biztosítja, hogy kisebb eséllyel alakuljon ki a rák. Néhány tanulmány szerint a quercetin még a prosztata- és bőrrák kockázatát is csökkenti. Az azonban biztos, hogy a quercetin mindenkor egy komoly és erős vegyület, amely fel tudja venni a harcot a rákkal is.

5. Javítja az alvást:

Ha nem alszik nyugodtan, akkor fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget, méghozzá olyanokat, amelyek quercetint is tartalmaznak. Ezáltal nyugodtabbá válik az alvás, és megelőzhető az olyan problémák kialakulása, mint az álmatlanság, valamint a testsúly is könnyebben kezelhetővé válik. Azok, akik kevesebbet alszanak ugyanis, gyorsabban híznak, ez pedig meggátolható a quercetin fogyasztásával.

6. Menstruáció:

A menstruációval kapcsolatos leggyakoribb problémák egyike az alhasi görcsök jelentkezése. Ettől a problémától azonban megszabadulhat, ha több quercetinben gazdag táplálékot fogyaszt. Ezzel nem csak kevésbé lesz stresszes a nehezebb napokon, de aktívabb is marad majd.

Mit kell tudni a quercetinről?

Ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt napi rendszerességgel, akkor elég quercetin jut a szervezetébe. Ha lehetséges, inkább ne szedjen étrend-kiegészítőket, mivel azok hasznáról még nem készült elég kutatás. Nem egészen érthető ugyanis, mennyire lehetnek pozitív hatásúak ezek a quercetines étrend-kiegészítők, ezért inkább jobb elkerülni őket. Ezen kívül legyen óvatos az olyan gyümölcsökkel, mint a grapefruit, mivel a grapefruit rendszeres fogyasztása negatívan hathat az egészségre. Amíg azonban figyel erre, és mérsékelten fogyasztja a quercetin tartalmú táplálékokat, addig nem történhet semmi baj.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!