Az Andokban termő quinoa egy magas tápanyag- és proteintartalmú magfajta. A gluténmentes étrendet folytatók előszeretettel fogyasztják.  

A quinoa biztosítja a szervezet számára szükséges összes aminosavat, 15 fajtájából azonban kettő (az Ayacuchana és a Pasankalla) gliadinhoz (a gluténban található protein) hasonló immunreakciót váltanak ki, négy másik fajta pedig épphogy a gluténmentes határvonal alatt található. 

A hasüregi megbetegedésektől szenvedők is gyakran fogyasztják, azonban friss kutatások alapján előfordulhat, hogy néhány quinoa fajta káros, mérgező hatással bír.

Mindenképp több, mélyrehatóbb vizsgálatra van szükség a megállapítások bizonyításához. Gyakran nem követhető nyomon, hogy a keverék fajták pontosan milyen quinoák keresztezésével születtek, ezért mindenképp óvatosan kell fogyasztani. 

Hallgasson saját ítélőképességére, amikor gluténmentes termékeket vásárol, főleg ha fokozottan gluténérzékeny. Az allergiás reakciós tünetek az emésztés után pár órával jelentkeznek, mindenképp figyeljen szervezete üzeneteire. 
Amennyiben nem gluténérzékeny, természetesen fogyassza bátran a quinoát, ízletes és tápláló, felhasználási köre a rizséhez hasonló.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!