Abban mindenki egyetért, hogy a zöldleveles zöldségeknek helye van az étrendünkben. Egy jó választás lehet a radicchio, amely a saláta családjába tartozik. Minden olyan tápanyagot tartalmaz, amit bármelyik másik zöldség, mégis egy kicsit más.

A radicchio tápanyagértéke:

Ha olyan zöldséget keres, amelynek nagy a tápanyagértéke, viszont kevés kalóriát tartalmaz, akkor válassza a radicchiót. A friss radicchio levelek 100 grammonként alig 20 kalóriát tartalmaznak. A levelekben található szerencsére nagy mennyiségben a növényi fitovegyület és az olyan antioxidáns, mint a zea-xanthin.

A radicchio élénkpiros színű, fehér erekkel rendelkező zöldség. Saláta-szerű, viszont mégsem hasonlít annyira a többi zöldséghez. A színe arra is utal, hogy gazdag az antioxidáns tartalma. A radicchio felváltva használható más zöldségekkel, mivel nem csak sokféleképpen felhasználható, hanem nagyon egészséges is.

Ez a zöldség nagyon gazdag tápanyagokban, például folsavban, A-, C-, B1-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitaminban, valamint szelénben, vasban, rézben, mangánban, káliumban, foszforban, kalciumban és cinkben. Ezek mind szükségesek a szervezet számára és számtalan módon hatnak az egészségünkre.

1. Fájdalomcsillapító:

A radicchio fájdalomcsillapító és nyugtató hatása az ókor óta ismert. Ezzel a zöldséggel kezelhető az álmatlanság és tisztítható a vér. A radicchio keserű ízéért a benne található laktukopikrin felel, ami egy malária elleni anyag, és amely fájdalomcsillapító és nyugtató hatásokkal bír.

2. Egészséges szemek:

A radicchióban található lutein és zeaxanthin megszűri a napból érkező káros UV sugarakat. Ezáltal meggátolja az olyan öregedéssel összefüggésbe hozható szemproblémákat, mint a makula betegség. 

3. Egészséges agy:

A radicchio elég magas K-vitamin tartalommal rendelkezik ahhoz, hogy biztosítja az agyban lévő neuronok egészségét. Ezen kívül limitálja az betegségek intenzitását, mint az Alzheimer-kór. A K-vitamin abban is fontos szerepet játszik, hogy a csontok egészségesek maradjanak.

4. Serkenti az emésztést:

A radicchio serkenti az epe termelését, így az emésztést is. Ezáltal az emésztés is egészségesebb lesz. A zöldség fogyasztásával elkerülhetőek az emésztési- és más ehhez köthető problémák.

5. Fogyás:

A rostokkal könnyedén távol tartható a zsír. Mivel a radicchio gazdag rostban, ezért hamarabb eltelít, elősegíti a simább emésztést és a kiválasztást. Ezáltal elősegíti a gyorsabb fogyást is.

6. Szívbarát:

A radicchio számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek miatt jó hatással van a szívre is. A rost csökkenti a koleszterint, míg növeli az epetermelést is. Megtisztítja a vért és eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, így segít fenntartani a megfelelő vérkeringést. 

7. Cukorbetegség:

A radicchióban inzulin található, amely természetes módon szabályozza a cukorbetegséget, mivel szabályozza a vércukor szintet. Ennek a zöldségnek a rendszeres fogyasztásával kiegyenlíthető a vércukor szint, valamint megakadályozhatóak az ehhez köthető betegségek is.

8. Rák:

Mivel gazdag antioxidánsokban, felveszi a harcot a szabadgyökökkel is. Limitálja a rákos sejtek növekedését és többfajta rák kialakulását is megelőzi.

9. Szép bőr:

A radicchio tele van különböző komplex-B-vitaminokkal, amelyek szebbé teszik a bőrt, a szemet és a körmöket. A vitaminok olyan fontos sejtműködési folyamatokhoz szükségesek, mint például az energiaátalakítás. Legfontosabb azonban, hogy a folsav a megfelelő mennyiségű vörösvérsejt előállításához szükséges.

10. Erősebb immunrendszer:

Az erősebb immunrendszer a radicchióban lévő C-vitaminnak köszönhető, mivel az antioxidánsként elősegíti a sebek gyógyulását és a méregtelenítést. A vitamin hozzájárul ahhoz is, hogy a gyomor egészséges maradjon, illetve segíti a kollagén termelését.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!