A B12 létfontos szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy a ragadozó állatok az elejtett prédának (mely az esetek túlnyomó többségében növényevő volt), mindig a beleit és a máját falják fel legelőször.

Ez nagyon is érthető, mivel a növényevők bélflórája (széklete) nagy mennyiségű B12 vitamint, sőt ezt a vitamint kizárólag csak a mikroorganizmusok képesek előállítani természetes módon. A B12 vitamint a májban raktározzuk. A ragadozó állatok körében ezért a coprophagia (a széklet evése) általánosan megfigyelhető. Sok kutya tulajdonos szembesült már ezzel a problémával. A máj 3 évre elegendő B12 vitamint tárolhat, tehát a hiánybetegség csak lassan alakul ki, pl. azoknál, akik áttértek a szigorú vegán étrendre.

A B12 vitamin nélkülözhetetlen az ember számára is. A mi vastagbél flóránk sem képes elegendő mennyiségű B12 vitamint szintetizálni, és a növényi tápanyagok B12 vitamin tartalma elenyésző, így rákényszerülünk arra, hogy állati eredetű élelmiszereket fogyasszunk.

A B12 vitaminból nagyon kevés is elegendő. A napi igénye szervezetünknek maximum 2-3 mikrogramm.

A legtöbb B12 vitamint a máj, a tojás tartalmazza. A hús és a tej is tartalmaz B12 vitamint, de sokkal kevesebbet, mint az előbbi kettő.

A B12 vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a vérképzésben (elsősorban a vörösvérsejtek szintézisében), s pótolhatatlan a központi idegrendszerünk számára is.

Azok a vegetáriánusok, akik fogyasztanak tojást és tejtermékeket, pótolhatják a B12 vitamint, viszont a vegánok komoly bajban vannak. 

Ők nagy mennyiségben kell, hogy növényi csírákat fogyasszanak és étrendjükből nem hagyhatják ki az algákat sem, és még így is csak igen nagy nehézségek árán biztosíthatják szervezetük megfelelő B12 vitamin ellátottságát.

A B12 vitaminhiány okozta vészes vérszegénység leggyakoribb oka mégsem a vegetárianus életmód, hanem egy speciális betegsége a gyomornak, ami azzal jár, hogy a gyomor nem termel egy olyan létfontos anyagot, ami nélkülözhetetlen a B12 vitamin felszívódásához. Ma már a vérplazma B12 szintje könnyen meghatározható és a B12 vitamin hiánya már az előtt kimutatható, mielőtt kialakulna a vérszegénység, vagy a központi idegrendszer működési zavarai.

Könnyen pótolható egy-egy izomba adott injekcióval, akár fél évi mennyiség is. 

Túladagolásról nem tudunk, sem mesterséges, sem  természetes adagolás mellett.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!