Kis mérete ellenére a ribizli bogyókak magas a tápanyagtartalma és jó hatással van az egészségre.

A ribizli egészségre gyakorolt jótékony hatása

A ribizlit hosszú ideje használják gyógyító tulajdonságai miatt, legyen fekete, piros vagy fehér színű. A ribizli rendszeres fogyasztás javítja a látást és erősíti az immunrendszert.

Különböző típusai vannak, de általában édes ízű egy kis savanykás beütéssel.

1. Szív- és érrendszeri betegségek:

A fekete ribizli tele van C-vitaminnal, ezért jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében, valamint megerősíti a hajszálereket is.

2. Enyhíti a menopauza tüneteit:

A ribizli csökkenti a magas vérnyomást és fokozza a menopauza okozta gyenge periférikus keringést.

3. Kezelhető vele a hasmenés és a vérhas:

Mivel fertőtlenítő hatású, egy maroknyi ribizlivel kezelhető a hasmenés és a vérhas, valamint felfrissít és energetizál is. 

4. Méregteleníti a szervezetet és segít a vér koleszterolszintjének fenntartásában:

Ez a leveses gyümölcs hatékonyan méregteleníti a szervezetet és fenntartja a vérben a koleszterolszintet.

5. Öregedésgátló:

A ribizliben található erős antioxidánsok természetes öregedésgátlók, illetve megakadályozzák a vesekövek és a rák kialakulását.

6. Felveszi a harcot az allergiával:

Az akut és krónikus allergiára, valamint az ízületi gyulladásra tanácsos ribizlit fogyasztani, mivel a ribizli erős gyulladásgátló hatása miatt felveszi a harcot bármilyen allergiával vagy gyulladással.

7. Alzheimer-kór:

A fekete ribizli melléktermékei kiváló hatással vannak az Alzheimer-kórra. Továbbá a mandulagyulladás, a köhögés és a fogínyproblémák is kezelhetőek vele.

8. A ribizli egyéb jótékony hatása:

Nem utolsósorban a ribizlivel hatékonyan kezelhető a reuma, az ízületgyulladás, a köszvény, a húgyúti fertőzések és a szem fáradsága.

A ribizli tápanyagtartalma

A ribizli magas tápanyagtartalommal rendelkezik: magas koncentrációban tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vs, kálium, foszfor, kalcium, cink, stb. Vitaminokból is számtalan található bennük: 100 gramm ribizli ugyanis A, B (1, 2, 3, 5, 6, 9), C-, H- és K-vitamint tartalmaz.

A ribizli ezenkívül gazdag zsír- és gyümölcssavakban, valamint rostokban, amelyek elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez; illetve erős antioxidánsok találhatóak benne és gyulladásgátló hatású.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!