Dél-Afrika kicsiny, Cederberg nevű régiójában nő az a vörös fokföldi rekettye nevű növény, melynek leveleiből készül a híres Rooibos tea. Sokáig csak az őslakosok élvezték különleges ízét és jótékony gyógyhatásait, világszerte pedig alig egy évszázada fedezték fel ezeket, azóta a tea népszerűsége egyre csak nő.

A legtöbb tea azonos ágról származik, és fajtái egyszerűen megkülönböztethetőek fekete, fehér, zöld és oolong teákra. A Rooibos nem tartozik ezek csoportjába, ezért inkább növényi gyógyitalként gondolnak rá, mint valódi teaként.

A legenda úgy szól, hogy Nelson Mandela, miközben 25 évet ült börtönben, csak rooibos teát ihatott, míg őrei a finom angol teakeverékeket szürcsölgették. Az őrök azóta már mind meghaltak, míg Mandela már igen csak közelít a századik születésnapjához.

A Rooibosban található fitotápanyagok

Mint minden szupertáplálékban, a Rooibos teában is vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, polifenolok és flavonoidok, vagyis összefoglaló néven fitotápanyagok találhatóak, melyeknek mennyisége azonban nagyban függ attól, hogy a tealeveleket mikor és hogyan szedték le és oxidálták.

A Rooibosban leggyakrabban található fitotápanyagok és azok legfőbb tulajdonságai a következők:

- vas (az oxigén szállításáért felelős a véráramban)
- magnézium (csontok építése a kalcium felszívódásának elősegítése)
- kálium (szabályozza a vérnyomást és véd a szívroham ellen)
- nátrium (nem azonos az asztali sóval; az idegek és az izmok karbantartója)
- cink (sebek gyógyulása, haj, bőr és köröm egészsége, immunrendszer védelme)
- további ásványi anyagok, mint például a réz és a mangán

A Rooibos a benne található fitotápanyagoknak köszönhetően olyan, egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokkal rendelkezik, mint: immunrendszer erősítés, fog- és csonterősítés, az álmatlanság, ingerlékenység és fejfájás csökkentése, gyomor és bélgörcsök enyhítése, szív- és érrendszer védelme, rákmegelőzés, sejtek védelme, ráadásul semmilyen mellékhatása nem ismert.

A legutóbbi kutatások eredményei támogatják a Rooibos hagyományos alkalmazását

Az 1960-as évek óta egyre több kutatás foglalkozik a Rooibos vizsgálatával. A fitotápanyagok közül évről évre egyre többet azonosítottak a Rooibosban, 2003-ban az Amerikai Botanikus Tanács pedig azt nyilatkozta, nincs  ismert természetes tápanyagforrás, mely ilyen nagy arányban tartalmazna antioxidánsokat, mint a Rooibos. Ezek közül két nagyon ritka antioxidáns a notofagin, mely a rák, szívbetegségek és az agyvérzés elleni védelem rendkívül hatékony eleme, és az aszpalatin, melyet egyedül a Rooibosban találtak meg.

Az aszpalatin segít az izmoknak, hogy jobban hasznosítsák a glükózt, illetve segít normál értéken belül tartani a vércukorszintet. A notofanginnal együtt jelentősen csökkenti az aldoszteron- és a kortizolszintet, így egyensúlyban tartja a hormonháztartást, csökkenti a stresszt, és hosszú távon a metabolikus szindróma megelőzésében is fontos szerepet tölthet be.

Dél-Afrikában az anyák hagyományosan arra használják a Rooibos levelek főzetét, hogy csillapítsák kisgyermekük hasgörcseit, illetve túlfokozott állapotban lenyugtassák őket. A gyerekek körében ezen kívül a Rooibos főzete a rota vírus okozta fertőzések ellen is hatásos, a tapasztalatok és a klinikai vizsgálatok tanulsága szerint egyaránt.

A vörös, illetve a zöld Rooibos főzete bizonyos kutatások során hatékonyabbnak bizonyult a kínai zöld teánál és a kereskedelemben kapható Rooibos teáknál a degeneratív elváltozások tekintetében. Ez a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek megelőzik az oxidatív stresszt, amely a sejtszintű degenerációs folyamatokért tehető felelőssé.

A Rooibos szív- és érrendszerre gyakorolt temérdek pozitív hatását számos kísérlet igazolta. Ide tartozik például a zsírmolekulák véráramban való oxidációjának megelőzése, az aorta regenerálódásának elősegítése, az apoptózis (programozott sejthalál) szabályozása, illetve az LDL koleszterinszint csökkentése.

Az utóbbi évtized kutatásai szerint a Rooibosban található erős antioxidánsok a máj méregtelenítésében, az allergiák kezelésében, emésztési zavarok esetén, de még a rák megelőzésében is segítenek (az immunrendszer erősítése, oxidációs károk csökkentése, a rákos sejtek és a karcinogének kiürítése által). A Rooibos-szal történő gyógyászati kezelés során a megfigyelések szerint napi 6 csésze Rooibos-ital fogyasztása ajánlott.

Jelenleg a Dél-afrikai Rooibos Társaság olyan kutatásokat végez, melyek a gyógynövény öregedés gátló hatásait, a kóros elhízás ellenében tapasztalható hatásait és azt vizsgálják, hogyan növeli a teljesítményt a Rooibos testmozgás során és hogyan képes megszüntetni a stresszt. Világszerte folynak kutatások, melyek a Rooibos komplex kémiai összetételével és bioaktivitásával foglalkoznak. A növényben található több, mint 25 fenolalapú összetevő választ nyújt hatékonyságára egészségünkre gyakorolt hatásait illetően.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!