A sárga tea kiváló hatással van az egészségre, és gyakran finomabb, mint a normál tea.

1. Segíti a fogyást:

Sok tanulmány szerint a sárga tea kivonat serkenti az anyagcserét és gyorsítja a zsírégetést. A sárga teában lévő polifenolok és katekinek rendelkeznek zsírégető tulajdonságokkal.

A sárga tea a zöld tea egyik speciális formája, ezért sokban hasonlít is rá.

2. Májproblémák:

Állatokon végzett tanulmányok szerint a sárga teában lévő polifenolok, különösen a katekin, korlátozza és gátolja a hepatitiszt (májgyulladás). Ezáltal a sárga teával hatékonyan kezelhetőek otthon is a hepatitisz tünetei.

3. Gyulladásos bélprobléma:

Sok esetben a sárga tea segített a vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség gyulladásos tüneteinek enyhítésében. Megint a polifenolok azok a vegyületek, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak a sárga teában.

4. Cukorbetegség:

Hagyományosan a zöld- és sárga tea segít a vércukor szint szabályozásában az emberi szervezetben. A tanulmányok szerint a sárga tea lehet, hogy még az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását is meggátolja. Ekkor ugyanis általában a szervezet nem termel inzulint, ami a glükózt (cukrot) energiává alakítaná.

5. Érszűkület:

A sárga tea tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal. Mivel sokban hasonlít a zöld teára, ezért megakadályozható vele az olyan problémák kialakulása, mint az érszűkület és a szívkoszorúér probléma.

6. Csökkenti a koleszterint:

A sárga tea bizonyítottan hatékony módon csökkenti az LDL „rossz” koleszterin szintet, míg növeli a HDL „jó” koleszterin szintjét. Egy tanulmány szerint azok, akik sárga- vagy zöld teát fogyasztottak, alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen teákat.

7. Rák ellenes:

A sárga- és zöld tea számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megvédenek a rák kialakulásával szemben. Ezt számos tanulmány is bizonyítja. A rák aránya Japánban, és az olyan országokban, ahol sokszor fogyasztanak sárga- vagy zöld teát, alacsonyabb, mint más országokban. A sárga teában található polifenolok és antioxidánsok fontos szerepet játszanak abban, hogy eltávolítják a rákos sejteket a szervezetből.

8. Mellrák:

A sárga- és zöld teában lévő polifenolokkal hatékonyan meggátolható a mellrák rákos sejtjeinek növekedése. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik sok sárga- vagy zöld teát fogyasztottak, lassabban terjedt a rák, különösen a rák korai szakaszaiban.

9. Nyelőcsőrák:

A sárga- és zöld tea polifenoljai a legfontosabb vegyületek, amelyek a tealevelekben találhatóak. A tanulmányok szerint ezek a polifenolok meggátolják a nyelőcsőrák fejlődését. Mivel azonban ezek a tanulmányok elég ritkák, ezért nem állítható biztosan, hogy ezek a polifenolok teljesen meggátolják a nyelőcsőrák kialakulását.

10. Tüdőrák:

A sárga- és zöld tea polifenoljai gátolják a tüdőben a rákos sejtek növekedését. Habár az ezzel kapcsolat tanulmányok ellentmondóak, néhány szakértő azt állítja, a sárga teával bizonyos mértékben megakadályozható a tüdőrák kialakulása.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!