A szedermálna gyorsan híressé vált. A késő 19. és a korai 20. században a gyümölcsöt már jól ismerték Európában. A szedermálnát nem csak főzéshez lehet felhasználni, de nyersen is fogyasztható. Ezen kívül szirup, dzsem és gyümölcslé készíthető belőle, valamint nagyon finom salátával és péksüteményekkel.

1. Antioxidánsokat tartalmaz:

Csakúgy, mint minden más bogyóféle, a szedermálna is gazdag színvilágú. Nagy mennyiségű antocianint tartalmaz. Ez antioxidánsként hat, mivel semlegesíti a káros szabadgyököket a szervezetben. A bogyókból származó antioxidánsok nagyon jól védenek az olyan problémák ellen, mint a szívbetegségek és a rák.

2. Antimikrobiális hatású:

A szedermálna nagy koncentrációban tartalmaz galluszsavat, ellaginsavat és rutint. A ellaginsav antibakteriális és vírusölő hatású, valamint meggátolja a rákos sejtek növekedését és rák-ellenes hatású.

3. Tápanyagokban gazdag:

A bogyók tele vannak tápanyagokkal, főleg C-vitaminnal, K-vitaminnal, folsavval és mangánnal.

4. C-vitamin:

A C-vitamin olyan erős antioxidáns, amely védi az egészséget, mivel megerősíti az immunrendszert. Ez az oka annak, hogy a szedermálna rendszeres fogyasztásával erős ellenállás építhető ki a fertőzésekkel szemben. A C-vitamin ezen kívül segíti a sebgyógyulást és a szövetek helyreállítását.

5. K-vitamin:

A szedermálna szükséges mennyiségű K-vitaminnal látja el a szervezetet. A K-vitamint biztosítja a protein szintézist az egészséges szövetek és csontok számára, valamint segíti a véralvadást, így nem lépnek fel vérzési problémák.

6. Folsav:

A szedermálnában található folsav olyan B-vitamin, amely a DNS előállítása miatt szükséges a szervezet számára. Ezen kívül részt vesz a sejtosztódásban és a szövetek fejlődésében is. A folsav-hiány fontos probléma a nőknél, mivel a B-vitamin hiány a várandósság alatt idegi problémákat okozhat a magzatnál.

7. Mangán:

A szedermálnában lévő mangán segíti a csont és szövetképződést. Ezen kívül hatékonyan erősíti az idegrendszert és javítja az agyi funkciókat. Ha a szervezetben lévő mangán mennyisége megfelelő, akkor kezelhetőek az olyan problémák is, mint az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és a menstruációt megelőző tünetek.

8. Rost:

Mivel csészénként 7 gramm rostot tartalmaz, a szedermálna jó rost-forrás. Ezáltal számos olyan súlyos problémával képes felvenni a harcot, amelyet a rosthiány okoz: csökkenti a szívkoszorúér betegség, a cukorbetegség, a bélproblémák és az elhízás kialakulásának kockázatát.

9. Kevés kalóriát tartalmaz:

Egy csésze szedermálna (150 gramm) csak 80 kalóriát tartalmaz. Emiatt ideális választás lehet azoknak, akik alacsony kalóriaszintű étrendet követnek.

10. Kevés a zsír és szénhidrát tartalma:

A szedermálna nem tartalmaz sem telített, sem telítetlen zsírokat. Szénhidrát-tartalma pedig kevesebb, mint 20 gramm csészénként. Ezen kívül proteint is tartalmaz, ami körülbelül 2 grammot jelent.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!