Az ember bőre nem olyan, mint a csomagoló papír, hanem testünk szerves része, melynek állapotát sokkal jobban meghatározza az, hogy mit eszünk, illetve iszunk, mint a külsőleg rákent kozmetikumok.

A legfontosabb a bőr megfelelő hidratálása, amit kellő mennyiségű folyadék bevitellel biztosíthatunk a legjobban.

Az egészséges bőrt folyamatosan hidratálni kell, különben elveszíti rugalmasságát.

Ez a nyári hónapokban kb. 2,5 liter, de télen is 1-1,5l naponta. Ebből következik, hogy minden olyan vegyület, amelyik a szervezetből vizet von el (dehidratál), egyben a bőr szárazságát és ráncosságát is okozza.

Az egyik fő dehidratáló az alkohol. A dehidratáló anyagokra az a jellemző, hogy több folyadékot vesztünk általuk, mint amennyit megiszunk belőlük. Pl. egy korsó sör elfogyasztásakor több mint fél liter vizelet termelődik, tehát a sör, mely alkoholos ital, szintén dehidratál. A töményebb alkohol italokról nem is beszélve.

A másik fő dehidratáló a koffein. Egy kávéban 65mg koffein van, egy teában majdnem ugyan annyi (fekete teában 46mg, zöld teában 35mg öt perces áztatás után). Egy csésze kakaóban 13mg-van, egy kólában (3dl 65mg - Coca Cola, Pepsi Cola - 46mg). Bizonyos energia italokban 2-3 kávénak megfelelő mennyiségben található koffein.
 
A tejzsír és a vaj fogyasztásakor a pórusokban olyan sűrű faggyú képződik, ami eltömeszeli azokat, ezért a pórusok kitágulnak. A faggyú oxidálódik és feketére színeződik.

Ezzel kialakul a fekete fejű komedó vagy más néven a mitesszer. Ha bakteriálisan felülfertőződik, akkor ebből lesz a pattanás. A kinyomkodott mitesszerek helyén is jól láthatók maradnak a kitágult pórusok.

A dohányzás a bőr színét sárgásra színezi, elvékonyítja és toxikus hatása révén a bőr rugalmas rostjait károsítja. Ezért a dohányos ember arcbőre vékony és ráncos lesz, amin semmilyen kozmetikum nem segít. A dohányzás gyakran jár koffein- és alkoholfogyasztással, ez a hármas pedig a legszebb bőrt is jóvátehetetlenül tönkre teszi pár év alatt.

A kevés napfény jó a bőrnek, de a sok, az erőteljesen ráncosít, ezért kerüljük a túlzott napozást. A cukrok szintén károsak. Jót tesz viszont  napi egy tabletta B komplex (főleg a B2 és B6 vitamin), jó a béta karotin (sárgadinnye, sárgarépa, tök, görögdinnye), az A-vitamin (napi egy tojás), napi fél liter csipke tea, és napi 1000mg C-vitamin. 

Az alkoholos bőrlemosók nem jók, az alkoholmentes változatokat részesítsük előnybe. A rendszeres, könnyű sportolás kiváló hatású. A bőr hetenkénti olíva olajos bedörzsölése a nyári hónapokban feltétlenül javasolt. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!